Dünyanın en zengin, en geniş mutfakları arasında ilk sıralarda şüphesiz Türk mutfağı bulunmaktadır. Bu topraklarda çok uluslu devasa bir imparatorluk kuran Osmanlı İmparatorluğu’nun mutfak kültürü ise inanılmaz bir zenginliğe sahiptir.

Çorbalarıyla, tatlılarıyla, zeytinyağlısı, etlisi, tavuklusu, hamur işleriyle ve şüphesiz meze ve salatalarıyla Türk mutfağı dünya ülkelerinin mutfaklarına açık ara fark atar. Türk mutfağının bu devasa çeşitliliğinin ve lezzetinin oluşmasında kullanılan baharatların büyük payı vardır. Peki efsane bir baharat çeşitliliği oluşan bu kültürde en çok kullanılan baharatlar hangileridir?

Mutfağın Kralları (2)

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; Türk mutfağında en çok kullanılan baharatlar pul biber, karabiber ve nanedir. Acıyı seven bir millet olarak pul biberi sofralarımızdan eksik etmiyoruz. Kullanımı Doğu Anadolu Bölgesinde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde daha yaygın olsa da ülke genelinde pul biber kırmızı çizgimizdir. Sofrada ister kuru fasulye olsun isterse et yemeği hiç farketmez. Biz pul biberi pilavla bile tüketiriz. Pul biber lezzetinin yanı sıra faydalarıyla da maça 1-0 önde başlıyor. Tam bir antioksidan olan pul biber, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde aktif rol oynar. Soğuk algınlığınız mı var çare pul biber. Kabızlık mı var ya da sindirim sisteminiz çalışmıyor mu sofranızdan pul biberi eksik etmeyin. Bu arada çalışmayan metabolizmalar için de öneriliyor. Kilo sorunu olanlar size de sevindirici bir haber verelim. Yatmadan önce bir kase yoğurtla 1 tatlı kaşığı pul biberi karıştırıp yiyin. Siz uyurken vücudunuz yağ yaksın.

Prostat Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor: PSA Testi Önemli Prostat Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor: PSA Testi Önemli

Mutfaklarımızın olmazsa olmaz baharatlarından biri de karabiber. Asla evden eksik etmeyiz değil mi? Hatta herkesin mutfağında tuzluk gibi karabiberlik de vardır. Ne de yakışır pirinç pilavına… acaba karabiber kullanılmaz dediğiniz bir yemek var mı? Neredeyse tüm yemek çeşitlerinde kullanabileceğimiz bir baharat karabiber. En önemli faydalarından biri vücudunuzun ihtiyaç duyduğu A vitamininin büyük çoğunluğunu karabiberden karşılayabilirsiniz. Ayrıca K ve C  vitaminleri de bonus. Hatta halk kültüründe soğuk algınlığı, öksürük gibi solunum sistemi kaynaklı hastalıklarda doğal ilaç niyetine kullanılır. Magnezyum ve potasyum eksiğiniz varsa karabiber bu konuda da yardımcı olacaktır size.

Mutfağın Kralları (1)

Mutfakların kralı diyebileceğimiz bir diğer baharat ise şüphesiz nane. Hani aroması nefesimizi açar ya işte sakızların içinde işte o nane.  Yoğun aroması ve keskin kokusuyla gönülleri fetheden nane mutfaklarda kesinlikle bulunur. İmkanı olanlar mutlaka bahçelerinde yetiştirir, hem taze hem de kurutmak suretiyle bolca kullanırız. Nane sadece mutfaklarda değil, parfümeriden temizlik ürünlerine kadar birçok üründe kullanılır. Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan nane özellikle çorbalarda ve dolamalarda sıkça kullanılır. Ev yapımı bir bardak limonataya 1 taze dal nane ne yakışır ama. Ya da cacığın üzerine mi serpsek acaba?

Nane ferahlatıcı özelliklere sahip tıbbi aromatik bitkiler sınıfında yer alır. Mide bulantısı, soğuk algınlığı, ağız kokusu, sindirim sistemi sorunları gibi birçok sorunun çözümünde sizin en büyük yardımcınızdır.

Editör: Haber Merkezi - UK