Tuz vücudumuzun sağlıklı işleyebilmesi için olmazsa olmazlardan biridir. Tuz, suyun vücutta tutulmasını sağladığı gibi, kas ve sinirlerin düzenli çalışabilmesi için gereklidir. Dünya tuz ihtiyacını denizlerden, göllerden ve kayalardan sağlamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, bir kişinin günlük olarak tüketmesi gereken tuz miktarını 5 gram olması gerektiğini belirtiyor. Bu rakamın üzerinde kullanılacak tuz, kalp ve böbrek hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, obezite gibi birçok sağlık sorununun vücudunda başlamasına neden olacaktır.

2008 yılında ülkemizde yapılan bir araştırmada; 5 gram olması gereken günlük tuz tüketiminin ülkemizde 18 gram gibi çok yüksek bir rakam çıkması son derece şaşırtıcıdır. 2011 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tuz tüketiminin azaltılması için çeşitli proje ve çalışmalar yürütmektedir. Başlatılan çalışmaların ardından 2012 yılında yapılan yeni çalışmada bu rakamın günlük 15 grama kadar düştüğü tespit edilmiştir.

Ülkemizde kişi başına düşen tuz tüketiminin acil olarak aşağıya çekilmesi gerekiyor. Aksi takdirde hepimiz tansiyon hastası, kalp, böbrek hastası olmaya adayız demektir.

Başlarından Yapışık Pakistanlı İkizler Türkiye'de Başarıyla Ayrıldı Başlarından Yapışık Pakistanlı İkizler Türkiye'de Başarıyla Ayrıldı

Tuz sodyum ve klor elementlerinin birleşiminden oluşur. Tuzla birlikte vücudumuza aldığımız sodyum, vücudun kalsiyum emilimini engelleyecektir. Bunun sonucunda kalsiyum kaybı ile birlikte vücudumuzun kemiklerinde onarılamaz sorunlar ortaya çıkacaktır. Tuzlu gıdalarla birlikte aşırı tuz tüketiminde bulunan kişilerde kemikler daha kırılgan hale gelecek ve iskelet sistemiz deformasyona uğrayacaktır. Bunların yanı sıra aşırı tuz tüketimi bağırsaklar ve midede sorunlar yaşamanıza neden olacak özellikle de böbreklerde oluşacak rahatsızlıklar sizi sağlığınızdan edecektir.

Peki tuz tüketimini nasıl azaltabiliriz? Öncelikle sofralarınızdan tuzlukları bir an önce kaldırın. Alışverişe çıktığınızda tuzlu atıştırmalıklardan almayın. İçerisinde bolca tuz bulunan turşu ve salamura yiyecekleri azaltın. Ambalajı ürünleri kesinlikle tüketmeyin. İçeriğinde sodyum bulunan gıdaları almamaya özen gösterin ve her şeyden önemlisi tuz tüketimini azaltmak için kararlı olun.

Editör: Haber Merkezi - UK