Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Çakın, mevsim geçişlerinde beyin kanaması riskinin yüzde 10 arttığını belirterek, bu riskin özellikle erkeklerde daha sık görüldüğünü söyledi. Çakın, sigara kullanımının ve hipertansiyonun beyin anevrizmaları üzerinde önemli etkisi olduğunu vurguladı.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çakın, yaptığı çalışmalarda mevsim geçişlerinde beyin kanaması riskinin yüzde 10 oranında arttığını ortaya koydu. Kadınlara oranla erkeklerde beyin kanaması riskinin daha yüksek olduğunu belirten Çakın, "Anevrizmatik kanamalar beyindeki atardamarların baloncuklaşması sonucu oluşan kanamalardır ve özellikle sonbahar ve ilkbahar başlarında daha sık görülmektedir" dedi.

İzmir Şehir Hastanesi’nden 1 Yılda 2,8 Milyon Hastaya Hizmet İzmir Şehir Hastanesi’nden 1 Yılda 2,8 Milyon Hastaya Hizmet

Genetik Faktörler ve Sigara Kullanımı
Doç. Dr. Çakın, genetik faktörlerin yanı sıra sigara ve hipertansiyonun beyin kanaması riskini artıran başlıca etkenler olduğunu vurguladı. Sigara kullanımının beyindeki atardamarlarda baloncuk oluşumunu hızlandırdığını belirten Çakın, "Genetik faktörler özellikle Japonya ve Finlandiya'da çocuk yaşlarda daha sık görülüyor, ancak Türkiye’de genellikle 30-50 yaş arasında hipertansiyon ve sigara kullanımı önemli rol oynuyor" diye konuştu.

Beyin Kanamasının Belirtileri ve Önlemler
Beyin kanamasının en önemli belirtisinin şiddetli baş ağrısı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çakın, özellikle ailesinde anevrizma geçmişi olan bireylerin sık kontrole gitmesi gerektiğini söyledi. Çakın, "Erken teşhis çok önemli. Beyin kanaması gerçekleşmeden yapılan müdahalelerle kesin ve sorunsuz tedavi sağlanabilir. Sigara kullanımı ise en önemli risk faktörlerinden biridir, uzak durulması gerekiyor" dedi.

Kaynak: dha