Yaz Sıcağında Burun Kanamalarına Karşı Önlemler: Neden Olur, Nasıl Engellenir? Yaz Sıcağında Burun Kanamalarına Karşı Önlemler: Neden Olur, Nasıl Engellenir?

Dondurma içerik açısından birçok gıda maddesini içinde barındırabilir. Dondurma içerik açısından başta süt olmak üzere, şeker, vanilya, salep, meyve püreleri, çikolata, kakao, çok çeşitli kuru yemişlerin karışımından üretilen son derece besleyici bir gıdadır.

Dondurma yediğimizde vücudumuz A,B,C,D,E gibi vitaminleri, protein, karbonhidrat, demir ,çinko, manganez, kalsiyum, fosfor gibi elementlerden faydalanır.

Genel olarak yaz mevsiminin gıdaları arasında gösterilse de dondurma her mevsim yenebilen bir gıdadır. Dondurma besin içeriği bakımından son derece zengindir. Dondurmalar içilen sütlerden çok daha fazla enerji verir. Vitamin ve mineral içeriği daha çoktur. Her mevsim tüketebileceğiniz dondurma süt ve süt ürünlerini sevmeyenler için de alternatif bir gıdadır. Dondurma aynı zamanda şerbetli tatlıları sevmeyen ya da çeşitli nedenlerle tüktemeyen kişiler için hafif bir tatlı özelliği de taşır.

Peki dondurmaları rastgele alıp tüketebilir miyiz? Elbette hayır. Herşeyden önce dondurma sağlık ve hijyen koşullarına uygun ortamlarda üretilmiş olmalıdır. Dondurma yapısı itibarıyla mikroorganizmalar açısından uygun ortam oluşturduğu için kısa sürede bozulabilir. Bu yüzden dondurma üretiminde kullanılacak sütler mutlaka pastörizasyon işleminden geçirilmiş olmalı ve hazırlandığı ortamın mikroorganizma faaliyetlerinden arındırılmış steril ortamlar olması gerekir.

Dondurmaların üretiminde kullanılacak malzemelerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen gıda maddeleri hükümlerine uygun olan katkı maddelerinden oluşmalıdır. Üretim ortamı uygun koşullara sahip olmalı, paketleme, etiketleme, depolama ve dağıtım aşamaları da ilgili tüzüklere ve standartlara uygun olmalıdır. Dondurmanın üretim noktasında tüketiciye ulaşana kadar geçtiği aşamalar soğuk zincir kurallarına uymalıdır.

Sokaklarda uygun olmayan ortamlarda üretilen dondurmalar asla tüketilmemeli, dondurma uygun koşullarda saklanan güvenilir noktalardan temin edilmelidir.

Dondurma tüketiminde güvenilir olan ambalajlı ürünler tercih edilmelidir.Ambalajları yırtılmış ya da uygunsuz ambalaja sahip olan dondurmalar sağlık açısından risk oluşturacağından satın alınmamalı ve asla tüketilmemelidir. Dondurmaların üretim izinleri ve son kullanma tarihleri kesinlikle kontrol edilmelidir.

Uygun koşullarda üretilen dondurmaların içinde asla buz kristalleri bulunmaz. Eğer dondurmada buz kristalleri varsa o dondurma kurallara uygun üretilmemiştir. Ayrıca dondurma içerisindeki buz kristalleri sindirim sistemine zarar vereceğinden enfeksiyon riskinin artmasında rol oynayacaktır.

Dondurmayı asla aç karnına tüketmemelisiniz. Dondurma yemeklerden sonra tüketilmelidir.

Çocuklar dondurmaları çok severler. Eğer çocuğunuz 12 aylıktan küçükse ve henüz tüm besinleri yemeye başlamadıysa dondurma tüketiminden kaçınmalısınız. Aksi takdirde çocuğunuzda farklı besin alerjilerinin gelişmesi olasıdır.

Şayet diyet yapıyorsanız aşırı dondurma tüketiminden kaçınmalısınız. Fazla dondurma tüketimi kilo almanıza yol açabilir.

Editör: Haber Merkezi - UK