Öyle ki, evcil hayvanlar içerinde kediler ayrı bir yer tutuyor. Birçok aile evlerinde kedi besliyor. Sevimli ve zaman zaman tuhaf davranışlarıyla kedi dostlarımız birçok insana huzur veren sevimli hayvanlardır. Bazıları uyurken horlasa da, mırıltıları, hırıltılarıyla kediler oldukça seviliyor insanlar tarafından. Kediler kendilerini güvende hissetmediklerinde ya da istemeyerek de olsa ona zarar verebileceğini düşündükleri anda hemen savunma mekanizmalarını devreye sokarlar. Kedilerin tek savunma mekanizmaları tırnaklarıdır. Zaman zaman bu savunma mekanizmalarını sahiplerine karşı bile devreye sokmakta asla tereddüt etmezler.

Eğer sizin de bir kediniz varsa mutlaka bu savunma mekanizmasından az da olsa payınıza düşeni almışsınızdır. Dünyanın en sevimli hayvanları arasında gösterilen kediler, sahibi de olsanız, sürekli onunla vakit de geçirseniz gerekli gördükleri ya da ihtiyaç duydukları anda sizi tırmalamakta tereddüt etmeyeceklerdir.

108

Kedinizin sizi tırmalaması ya da ısırmasının size bir zararı var mıdır? Böyle bir durumla karşılaştığınızda dikkat etmeniz gereken hususlar nedir? Ne yapmalısınız?

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sizi tırmalayan ya da ısıran hayvanın kuduz  mikrobunu taşıyıp taşımadığıdır. Sizi tırmalayan ya da ısıran bir sokak kedisi de olabilir. Durum bu noktada daha da önemli hale geliyor. Çünkü sokakta yaşayan bir hayvanın kuduz olup olmadığını anlamak oldukça zordur. Şayet böyle bir duruma maruz kalırsanız yapmanız gereken ilk iş doktorunuza başvurmak olacaktır. Ancak tırmalama ya da ısırma işlemi uzun süredir beslediğiniz ve aşılarını düzenli olarak yaptırdığınız kendi kedinizse biraz daha rahat olabilir ve hemen ilk müdahaleyi yapabilirsiniz.

Yine de her ihtimale karşı kendinize ait kedinin tırmalamasına maruz kaldıysanız vakit kaybetmeden kedinin tırmaladığı yeri soğuk suyla iyice yıkayınız. Tırmalanan bölgeye antiseptik özellikli bir krem sürmeniz ardından da yaralı bölgeyi sargı bezi ya da yara bandı ile kapatmanız en doğru hareket olacaktır. Ama her ne olursa olsun en doğrusu bir sağlık kuruluşuna başvurmanız olacaktır.

Genel olarak kedilerin tırmaladığı bölge birkaç gün içinde iyileşecektir. Diyelim ki kedi tarafından tırmalandınız ve ilk yardım uygulamalarını yaptınız ama hala o bölgede kızarıklık veya şişlik oluştu ise durum ciddi demektir. Bu durumda kedi bir hastalık etmenini size bulaştırmış olabilir. Bu tarz durumlar ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sağlık kuruluşuna başvurduğunuzda sizinle ilgilenen sağlık personeli durumu tam olarak anlatmalısınız. Sizi ısıran hayvanın türü, cinsi, aşılama durumu gibi önemli bilgileri sağlık kuruluşuyla paylaşınız.

Lenfoma Farkındalığı: Türkiye’de Her Yıl 10 Bin Yeni Teşhis Konuluyor Lenfoma Farkındalığı: Türkiye’de Her Yıl 10 Bin Yeni Teşhis Konuluyor

Kedilerin tırmalaması olağan bir durum gibi görünse ve hatta bir çoğumuz tarafından fazla önemsenmese de tırmalama esnasında kediden siz geçecek bazı virüsler sizde sağlık problemler oluşturabilir hatta ciddi boyutlara ulaşabilir.

Bu yüzden evde kedi besliyorsanız kedilerle ilgili yeterli bilgi donanımına sahip olmalı ve kedilerinizin aşılarını veteriner hekim tavsiyesine uygun olarak yaptırmalısınız.

Editör: Haber Merkezi - UK