Yolculuğa çıkmak, seyahate, tatile gitmek herkesi heyecanlandırır.  Seyahat demek yeni keşifler, yeni lezzetler, yeni keyifle ve şüphesiz anılar katar hayatımıza. Tatile çıkmadan planlar yaparız hep ama her seferinde birşeyleri unutmak kaçınılmaz olur. Bu yüzden yolculuklara çıkmadan önce mutlaka bir “yapılacaklar” ya da “unutulmayacaklar” listesi yapın kendinize. Yoksa o heyecanla mutlaka unutulan şeyler olacaktır.

Günümüzde yolculuğa çıkmanın bir çok alternatifi var. Yolculuklarınızda hava yolu, deniz ya da karayolunu kullanabiliyoruz. Toplu taşıma araçları seyahatlere çıkmak daha kolaydır ama özel aracınızla yola çıkmak her zaman daha keyiflidir. Ancak tercihiniz özel aracınızla yola çıkmaktan yanaysa trafik güvenliğinizi sağlayacak tüm tedbirleri almalı ve kendizi hem fiziksel hem de psikoljik açıdan hazırlamanız gerekir.

Yola Çıkmadan Önce Neler Yapabilirsiniz?

-        Öncelikle kimlik kartı, ehliyet, cüzdan gibi tüm kişisel ihtiyaçlarınızı kontrol ederek bir sırt çantasına koymalısınız. Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi teknolojik aletlerinizi şarjlarını kontrol ederek hazırlayınız.Bu aletlerin şarj kablolarını, kulaklık vb yardımcı aletlerini hazır edin. Yolda enerji sorunu yaşamamak adına mutlaka bir powerbank alın.

-        Yola çıkarken uygun şekilde giyinin. Yolculuğunuz sırasında sizi rahatsız edecek ya da sıkacak kıyafetler yerine mutlaka konforunuza ve rahatınıza yardımcı olacak kıyafetleri tercih edin. Çünkü hen rahatınız hem de trafik güvenliği açısından giyim tarzınız büyük önem taşır.

-        Rahat bir yolculuk geçirmek adına kendinizi iyice dinlendirin. Yorgun ve uykusuz yola çıkmayın. Güvenli bir yolculuğa ancak zinde bir vücutla çıkmalısınız. Uzun süre otomobil kullanmayın. Gün içerisinde en fazla 8 saat aracınızı kullanın. Yolculuğunuz uzun sürecekse aracınızı eşinizin ya da arkadaşınızın kullanmasına izin veriniz. Bu sizin dinlenmeniz açısından son derece önemlidir. Her zaman gündüz yolculukları daha güvenlidir. Mümkünse yolculuğunuzu gündüz saatlerinde yapınız. Gündüz yapılan yolculuklar dikkatinizin ve konsantrasyonunuzun üst seviyede olmazsını sağlayacak görüş açınızın maksimum seviyede olmasını sağlayacaktır.

-        Asla aç karnına yola çıkmayın. Güzel bir kahvaltı sonrası yola çıkmanız sizi yolculuğunuz esnasında enerjik tutacaktır. Enerjik bir vücut odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

-        Ailenizle yolculuğa çıkıyorsanız araç içerindeki tüm kişilerin güvenliğini sağlamadan aracın kontağını çalıştırmayın. Araç içerindeki tüm kişilerin emniyet kemerlerini takmasını sağlayın. Araç içerisinde konsantrasyonunuzu bozacak herhangi bir şey olmamasına özen gösterin. Görüş açınızı en üst seviyeye çıkarın.

-        Yolculuğa başlamadan önce aracınızın bakımını mutlaka yaptırın. Lastiklerinizi, arabanın motor yağı ve suyu gibi ihtiyaçlarını kontrol edin ya da ettirin. Lastikleriniz eski ya da yıpranmışsa hemen değiştirin. Aracınızın cam suyunu kontrol edin.

Doğu Karadeniz İçin Kuvvetli Sağanak Uyarısı Doğu Karadeniz İçin Kuvvetli Sağanak Uyarısı

-        Aracınızda ilk yardım çantası, reflektör, kriko gibi size muhtemel durumlarca yardımcı olabilecek malzemelerin varlığını kontrol edin. Aracın iç temizliği yetersizse uzun süre yolculuk yapacağınız aracınızı mutlaka temizletin.

-        Son olarak yasal zorunluluklarınızı gözden geçirin. Aracın ruhsatını yanınıza alın. Aracın muayene ve trafik sigortasını kontrol edin.

Editör: Haber Merkezi - UK