TBMM, 30 Ekim’de 9. Yargı Paketi’ni görüşmeye başlayacak. Yeni düzenleme; hukuk sınavlarındaki soru sayısı artışından, buluntu araçların satışına kadar pek çok değişikliği içeriyor.

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Türk ile Kürtlerin birbirini sevmesi her iki taraf için hem dini hem de siyasi bir farzdır MHP Genel Başkanı Bahçeli: Türk ile Kürtlerin birbirini sevmesi her iki taraf için hem dini hem de siyasi bir farzdır

TBMM Genel Kurulu, 30 Ekim Çarşamba günü kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni ele almaya hazırlanıyor. Bu teklif, yargı sisteminde önemli değişiklikler içerirken hukuk meslekleri sınavı, yargı yardımcılarının mülakat süreçleri ve yediemin otoparklarındaki araçların satışına kadar pek çok konuyu kapsıyor.

Hukuk Meslekleri Sınavında Soru Sayısı Artıyor

Yeni kanun teklifine göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’ndaki soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak. Bu değişiklik, adayların bilgilerini daha kapsamlı değerlendirmek amacı taşıyor.

Hakim ve Savcı Yardımcıları İçin Yeni Mülakat Düzenlemesi

Teklife göre, hakim ve savcı yardımcılığı mülakatlarına çağrılacak aday sayısı, ilan edilen kadro sayısının bir kat fazlasına çıkarılacak. Bu düzenleme, mülakat sürecinde daha geniş bir aday havuzunun değerlendirilmesini sağlamak amacıyla yapılıyor.

Yediemin Otoparklarındaki Araçların Satış Usulü Yeniden Belirleniyor

Teklifte yediemin otoparklarında bulunan buluntu veya trafikten men edilen araçlar için yeni bir düzenleme bulunuyor. Eğer araç sahipleri, araçlarını 6 ay içerisinde teslim almazsa, bu araçların satışına yönelik prosedür yeniden belirlenecek.

Hakaret Suçunda Yeni Düzenlemeler

Teklifte, sesli, yazılı veya görüntülü hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Ayrıca, hakaret suçlarında şikayet süresi, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren en fazla iki yıl olarak belirlenecek.

Yeni Arabuluculuk ve Uzlaştırmacılık Koşulları

Teklife göre, arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve meslekte 20 yılını dolduran kişilere sınavsız arabuluculuk siciline kayıt hakkı tanınacak. Ayrıca, uzlaştırmacı olabilmek için hukuk mezunu olma şartı getirilecek.

Meclis’te Bütçe Görüşmeleri Devam Ediyor

Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerini sürdürecek. Ayrıca komisyon, TBMM Başkanlığının bütçesini de ele alacak.

Komisyonların Gündemi Yoğun

Çarşamba günü, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerini dinleyecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri ise İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na sunum yapacak. Ayrıca, Dışişleri Komisyonu uluslararası anlaşmalara dair 10 kanun teklifini değerlendirecek.

Grup Toplantıları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hitabı

Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler Çarşamba günü grup toplantılarını yapacak. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında milletvekillerine hitap edecek.

TBMM Genel Kurulu, 9. Yargı Paketi görüşmelerine ve diğer önemli gündem maddelerine bu hafta yoğun bir şekilde odaklanacak.

Kaynak: aa