Akut karın ağrıları bağırsaklardan kaynaklanan iltihap kaynaklı bir olay ise ilk belirtileri iştahsızlık, kusma ya da mide bulantısı gibi belirtiler meydana gelir. Birden bire başlayan karın ağrıları hafife alınmamalı hasta detaylı bir şekilde incelenmelidir. Karın ağrıları bir haftadan daha uzun bir süredir devam ediyorsa hastalarda akut karın olarak düşünülmemeli, hasta mutlaka bir hekim tarafından ayrıntılı bir biçimde incelenmelidir.

Karın ağrıları karnın değişik bölgelerinden kaynaklanıyor olabilir. Karın bölgesinde bulunan organlarda bulunan bir hastalık karın ağrılarının nedeni olabilir. Peki karın ağrıları neden oluşabilir? Karın bölgesinde bulunan mide ve bağırsaklarda oluşan bozukluklar, böbreklerdeki taş oluşumları, kadınlarda ya da erkeklerde bulunan üreme organlarında oluşan hastalıklar, şeker hastalığı, böbrek üstü bezlerindeki aksaklıklar, kadınlarda regl sancıları, kan kaynaklı hastalıklar, kurşun ya da morfin kaynaklı zehirlenmeler, zona gibi hastalıklar karın ağrınızın nedenlerinden biri olabilir. Karın bölgesinde bulunan organların dışında, akciğerlerde oluşan iltihaplar, meydana gelen kalp krizleri ve hatta kaburga kemiklerinde oluşabilen kırıklar da karın ağrılarına neden olabilir.

Karın bölgesi ve çevresinde birçok organ bulunmaktadır. Karnın sağ üst bölgesinde meydana gelen ağrılar; safra kesesi, karaciğer hastalıkları ve hatta ülser sorunundan kaynaklanabilir. Karnın sol üst bölgesinde oluşan ağrıların sebepleri arasında dalak, pankreas ya da karın şah damarından kaynaklanan hastalıklar olabilir. Karın ağrısı göbeğin üst kısmında bulunan mide, yemek borusu, oniki parmak bağırsağı kaynaklı gastrit, ülser ya da reflüden oluşabileceği unutulmamalıdır. Eğer ağrılar karnın sol alt bölümünde meydana geliyorsa kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık kaynaklı sorunlar, karın şah damarında bulunan hastalıklar, idrar kaynaklı sorunlar, kadınlarda dış gebelik sorunları veya apandisitten kaynaklanan bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Karın ağrıları karnın sağ alt bölümünde meydana geliyorsa bunun nedenleri arasında apandisit, dış gebelik kaynaklı rahatsızlıklar, idrar kaynaklı hastalıklar, yumurtalık problemleri, safra kesesi ve yollarından kaynaklanan rahatsızlıklar karın ağrılarının nedeni olabilir.

Karın bölgesinde oluşan ağrılar, çok farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınıza bilinçsizce ilaç kullanmak çok yanlıştır. Ancak karın ağrıları yemek sonrası oluşan hafif ağrılarsa bu durumda hafif buzlu su içilmesi, muz yenmesi ya da doğal elma suyu içilmesi önerilen uygulamalar arasındadır.

Karın ağrınızın neden oluştuğu hakkında herhangi bir bilginiz yoksa ve henüz bir hekime görünmediyseniz kesinlikle ağrı kesici ilaçlar almayınız.

Alzheimer'dan ölenlerin sayısı hızla artıyor Alzheimer'dan ölenlerin sayısı hızla artıyor

Ne zaman doktora gitmelisiniz?

İnsan vücudunda meydana gelen karın ağrıları birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Eğer karın bölgenizdeki ağrılar giderek artan, şiddetli, tekrar eden ve devamlılık gösteren bir karakter arz ediyorsa derhal bir hekime görünmelisiniz.

Karın ağrıları bazen nefes almanızı zorlaştırabilir, size baygınlık hissi de verebilir. Bazı durumlarda kanama, kusma ya da yüksek ateş görülebilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden doktora gitmek son derece önemlidir.

Karın bölgenizde başlayan ağrılar vücudunuzun göğüs, boyun ya da omuz gibi kısımlarına yayılıyorsa yine hekime görünmeniz gerekmektedir.

Karın ağrıları nedeniyle doktora gitmeniz gereken bir başka durumu ise dışkıda kan görülmesidir. Karın bölgenizde gerginlik ya da şişkinlik varsa acilen doktora görününüz. Karın ağrıları son derece önem verilmesi gereken bir durumdur. Şüphesiz böyle durumda doktorların bilgi ve deneyimleri ile koyacağı teşhisler ve uygulayacakları tedaviler hayati önem taşır. Bilinçsiz ilaç kullanımı ve uygulamalardan kaçınınız.

Editör: Haber Merkezi - UK