2023'te kullanılmaya başlanan Seyir İzin Belgesi Sistemi dijitalleşti. Tekne ve gemi acenteleri tüm işlemlerini e-devlet üzerinden yapabilecek, belge ücretleri online ödenebilecek.

2023 yılı itibariyle kullanılmaya başlanan Seyir İzin Belgesi Sistemi, yapılan güncellemelerle tamamen dijital ortama taşındı. Yeni Seyir İzin Belgesi Sistemi ile vatandaşlar, sahip oldukları deniz turizm araçları ve gemi acentelerinin tüm seyir izin belgesi işlemlerini e-devlet şifreleriyle sisteme girerek yapabilecekler. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınan yeni Seyir İzin Belgesi Sistemi’ne (SİBS) ilişkin açıklamalarda bulundu.

Seyir İzin Belgesi Nedir?

Bakan Uraloğlu, Seyir İzin Belgesi’nin, Türk bayraklı deniz turizmi araçları ile yurt dışından gelen veya Türkiye’de kışlayan yabancı bayraklı deniz araçlarının yapacakları araç, personel, yolcu ve sefer ile ilgili beyan ve işlemlerin yer aldığı, ayrıca liman seferi dışında yapacakları yolculuğa müsaade edildiğini gösteren liman çıkış belgesi yerine geçen belge olduğunu ifade etti. Daha önce kağıt ortamında, farklı bakanlıklarca fiziki onay ile düzenlenen bu belge, 12 Temmuz 2024 itibariyle güncellenerek dijital ortama taşındı.

Dijital Dönüşüm ve Kolaylıklar

Bakan Uraloğlu, SİB işlemlerini tamamen dijital mecraya taşıyarak gemi acenteleri ve tekne sahiplerinin kullanımına sunduklarını belirtti. Yeni sistem ile vatandaşların sahip oldukları deniz turizm araçları için, gemi acentelerinin ise tüm tekneler için, SİB işlemlerini e-devlet şifreleriyle sisteme girerek kendilerinin yapmasına imkan sağlandı. Ayrıca, tekne sahibi değişikliği durumunda gerekli bilgi güncellemelerinin elektronik ortamda hızlı bir şekilde yapılabilmesi ile bürokratik sürecin hızlandırıldığını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, "Diğer bir yenilik, belge ücretinin sistem üzerinden oluşturulan ödeme kodu ile ödenebilmesi ve ödeme online olarak sistemde göründüğünden ilave bir makbuz beyanının artık gerekli olmamasıdır. Online ödeme sistemi ile belge ve harç eşleştiğinden, herhangi bir vergi kaybı da olmayacak" dedi.

Trabzon kuymağı, coğrafi işaretle tescillendi Trabzon kuymağı, coğrafi işaretle tescillendi

Zaman ve Evrak Tasarrufu

Daha önce kağıt ortamında, farklı kurumların fiziki onayıyla gerçekleşen uygulamanın tamamen dijital ortama taşınması ile devlet kurumlarında evrak işlerinin azaltıldığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, vatandaşların, turistlerin ve tekne mürettebatının pasaport kontrolleri hariç hiçbir kuruma gitmeyerek zamandan tasarruf etmelerini sağladıklarını belirtti. Sistemle ilgili tüm devlet kurumları ile koordineli çalışıldığından uygulamaların uyum içinde devamlılığının sağlandığını ifade etti.

"Tüm kullanıcılar için düzenli olarak sistem üzerinde bilgilendirme mesajları ve kullanım videolarına erişim de mümkün. Sistem ile Seyir İzin Belgesi işlemlerinde vatandaşa verilen hizmette yeknesaklık sağlanacak olup, kurumlarda farklı uygulama yapılması önlenerek hizmetlerin düzenli ve sistemli bir şekilde yürütülmesini amaçlıyoruz" diye konuştu.

Yeni Seyir İzin Belgesi Sistemi, deniz turizmi ve taşımacılığı sektörlerinde büyük bir kolaylık ve verimlilik sağlayacak, süreçlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde yönetilmesine imkan tanıyacak.

Kaynak: Haber Merkezi