Bitlis Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazılarda 1500'lü yıllara ait pişirilmiş topraktan yapılmış su dağıtım sistemi bulundu. Osmanlı dönemine ait bu bulgu, kalede yaşayanların su ihtiyacını karşılamak için kullanılmış. #BitlisKalesi #Arkeoloji #Osmanlı

Yazının kökenine dair büyük keşif Yazının kökenine dair büyük keşif

Bitlis Kalesi'nde yapılan kazılarda, Osmanlı döneminde kalede yaşayanların su ihtiyacını karşılayan pişirilmiş topraktan yapılmış künk sistemi bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle yürütülen ve Ahlat Müzesi tarafından yönetilen kazı çalışmaları, kalenin saray olarak kullanılan bölümünde yoğunlaştırıldı.

1500'lü Yıllardan Kalan Su Tesisatı

Künklerden oluşan bu su dağıtım sistemi, kalenin su ihtiyacını karşılamak için 1530’lu yıllarda inşa edilen Sinan Bey Hamamı ve diğer sarnıçlara su taşımak için kullanılmış. Bu kazıda ayrıca, mimari yapılar, sikkeler, seramik parçaları, cam, metal ve kemik objeler gibi diğer önemli buluntular da gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Fuat Eker, kazıların beş yıl içerisinde tamamlanacağını ve bulunan yapılar restore edilip kalenin ziyaretçilere açılacağını açıkladı.

Kaynak: aa