Akdeniz ve Ege bölgesinde salata ve meze türlerinin binbir çeşidini bulmak mümkün. Yöresel ürünler kullanılarak üretilen bu lezzetler ülkemizin yemek çeşidi yelpazesini oldukça genişletiyor.

İşte bu lezzetlerden biri şüphesiz Antalya’nın meşhur piyazı. Öyle ki sadece Antalya’da değil ülkenin dört köşesinde aranan bir lezzet haline gelmiş. Peki ama nedir Antalya Piyazı’nı bu kadar sevdiren sır? Türk halkı da yabancı turistler de severek yiyor Antalya Piyazını. Eğer birgün yolunuz Antalya’ya düşerse sakın yemeyi unutmayın.

Antalya piyazının ana ürünü fasulyedir. Normalde piyaz yemeklerin yanında salata ya da yardımcı yemek kategorisinde yer alır. Ama Antalya bölgesinde Antalya Piyazı tam bir ana yemektir. Antalya Piyazını diğer piyazlardan farklı kılan en belirgin özellik şüphesiz piyaz yapılırken kullanılan tarator sosudur. Tarator sosu farklı bir tat katar piyaza. Piyaz yapımında kuru fasülye kullanılır bildiğiniz üzere ve küçük taneli fasülyeler tercih edilir. Ancak Antalyalılar, Antalya piyazının yapımında Çandır Fasülyesi’nin kullanılması gerektiği konusunda hemfikir. Antalyalılara göre tarator sos kadar Çandır Fasülyesi de etkilidir piyazın o mükemmel tadının oluşumunda. Ancak Çandır Fasülyesini piyasada bulmak çok da kolay değil. Çok az üretiliyor ve herkes ona ulaşamıyor. O yüzden küçük taneli diğer kuru fasülye çeşitleri kullanılıyor. Piyaz yapımında kullanılan fasulyenin pişirilirken kesinlikle dağılmaması gerekiyor.

2017 yılında, Türk Patent Enstitüsü Antalya’nın bu güzelim piyazına coğrafi işaret tescilini onaylamış. Coğrafi işaret piyazın ününü daha da artırmış durumda.

Malzemeler (6 Kişilik)

 Ana Malzemeler

·        500 gr Çandır fasulyesi ya da küçük taneli kuru fasülye

Sos Malzemeleri

·        3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye

·        1 kahve fincanı tahin

Afyonkarahisar’ın Sulu Köftesi Afyonkarahisar’ın Sulu Köftesi

·        5-6 diş sarımsak (ezilmiş)

·        2 kahve fincanı zeytinyağı

·        1 adet limon suyu

·        1 kahve fincanı sirke

·        1 tatlı kaşığı tuz

·        2 çay bardağı su

 

Üst Malzemeler:

·        4 adet haşlanmış yumurta

·        3 adet domates

·        6 adet yeşil sivri biber

·        4 adet taze soğan

·        Yarım demet maydanoz

·        2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

·        1 tatlı kaşığı karabiber

·        1 tatlı kaşığı tuz

 

Antalya Piyazı Nasıl Yapılır?

1.     Fasulyeleri akşamdan sabaha tuzlu suda bekletiniz; şişsinler. Fasulyelerin uzun süre bekletmeden şişmelerini istiyorsanız, 5 dakika bol tuzlu suda kaynatıp, 1 saat haşlama suyunda bekletebilirsiniz.

2.     Şişmiş fasulyeleri orta ateşte, tuzlu bol suda yaklaşık 20 – 25 dakika ön haşlamaya tâbi tutun. Haşlama suyunu dökün. Fasulyeleri yıkayıp tekrar tencereye koyun ve tuzlu suda haşlamaya bırakın.

3.     Fasulyeleri, çatlayıp iyice pişinceye, haşlama suyu çekilir gibi oluncaya kadar haşlayın ve ılımaya bırakın.

 

Sos Hazırlama

1.     Haşlanmış fasulyelerden 3 yemek kaşığı alın. Çukur bir kaba koyup çatalla ezin.

2.     Ezilmiş fasulyelere, listede verilmiş diğer sos malzemelerini katıp karıştırın. Bu işlemi elektrikli mikser ile de yapabilirsiniz.

 

Salata Hazırlama

1.     Haşlanmış fasulyeleri, kayık veya yayvan servis tabağına koyun. Üzerine sosu gezdirip karıştırın.

2.     Salataya, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri, 4’e bölünmüş yumurtaları, ayıklanmış ve yıkanıp ince kıyılmış taze soğanı, yeşil sivri biber ve maydanozları, tuzu, kırmızı pul biberi ve karabiberi katıp kabaca karıştırın. Servis tabağını sofraya verin.

Editör: Haber Merkezi - UK