Elma sirkesi üzerinde yapılan araştırmalar birçok faydası olduğunu ortaya koyuyor. Bu faydalarının önde gelenleri zayıflamaya yardımcı olması, kolesterolü düşürmesi, kan şekerini kontrol etmesi, şeker hastalığının  diğer belirtilerini azaltması ve enfeksiyonlara karşı verdiği mükemmel savaşı sayabiliriz.

Elma sirkesi yapımı iki kademede tamamlanır. Birinci kademede elma ve kabukları ezilerek mayalanmaya bırakılır, ikinci kademede ise mayalanma sürecinde ortaya çıkan alkol çözeltisine bakterilerin eklenmesi ile fermantasyonun başlaması oluşturur.

Elma sirkesi turşu yapımında, salatalarda sos olarak ve bazı yemeklerde kullanılır. Bilinçli tüketilirse son derece faydalıdır ama aşırı tüketimi bazı istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir.

Elma sirkesini asla doğrudan içmeyiniz çünkü saf elma sirkesi yemek ve mide borusuna zarar verebilir. Doğru kullanımı salatalarda sos ya da 1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı koymak suretiyle seyreltilerek kullanılması şeklinde olmalıdır.

Elma sirkesinin yapılan araştırmalarda ortaya çıkan en büyük faydası şeker hastalarında görülen ekilerdir. Elma sirkesi kan şekerini düşürmede güçlü bir etkiye sahip olduğundan şeker hastaları elma sirkesi tüketerek kullandığı ilaç miktarını düşürebilir.

Yapılan araştırmalarda elma sirkesinin göbek yağlarını erittiği ve kilo vermeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Yapılan bir çalışmada günde 1 yemek kaşığı elma sirkesi tüketen kişilerin ayda 1,2 kg verdikleri görülmüştür. Elma sirkesi kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Elma sirkesi bakterilerle savaşmada çok etkilidir. Geleneksel tıpta tırnak mantarı, saç biti, siğil ve kulak enfeksiyonları tedavisinde  kullanıldığı görülmüştür. Mesela tıbbın babası olarak gösterile Hipokrat, yaraları temizlemede sirke kullanmıştır.

Yeşil Çayın 9 Faydası: Kalp Sağlığından Cilt Bakımına, Doğal Bir Destek Yeşil Çayın 9 Faydası: Kalp Sağlığından Cilt Bakımına, Doğal Bir Destek

Tüm bunların yanı sıra elma sirkesi gıdaların korunmasında da kullanılmaktadır. Özellikle Türk toplumunun beslenmesinde önemli bir yere sahip olan turşuların yapımında sirke kullanılır.

Cilt bakımında çok faydalı olan elma sirkesi, bu alanda son derece popülerdir. Antibakteriyel özelliklere sahip elma sirkesi özellikle akne tedavinde kullanılmaktadır. Elma sirkesi cildindeki kırışıklıkları gidermek ve genç kalmak isteyenler için de son derece önemlidir. Cildi sıkıştırıcı özelliğiyle elma sirkesi düzenli kullanım ile daha genç kalmanızı sağlayabilir. Elma sirkesi düzenli olarak et benlerine sürülürse onların kuruyarak düşmesine yardımcı olabilir.

Elma sirkesi saç bakımı için de son derece önemlidir. Saç bakımı için şampuanlandıktan sonra saç kremi olarak elma sirkesi kullanmanız uygun olacaktır. Saçlarınızı şampuanla yıkadıktan sonra 1 çay kaşığı elma sirkesi ve 1 su bardağı suyu karıştırarak saçınızı durulayabilirsiniz. Durulama işlemini yaparken 1-2 dk masaj şeklinde saçlarınıza uygulayınız. Elma sirkesi bunun yanı sıra kepek oluşumunu engellediği gibi saç derinizi temiz tutacaktır. Aynı zamanda saçların hızlı uzamasını sağlayarak güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar.

Elma sirkesini cilt bakımında tonik olarak da kullanabilirsiniz. Bunun için 1 ölçü elma sirkesi ve 2 ölçü arıtılmış su yeterlidir. Cildinizi normal suyla temizledikten sonra oluşturacağınız bu karışımdan yüzünüze pamuk ya da ped ile uygulayabilirsiniz. Eğer hassas bir cildiniz varsa karışımdaki sirke miktarını azaltmalısınız.

Editör: Haber Merkezi - UK