Palandöken’in Zirvesinde Tarihi Bir Miras: Büyük Palandöken Tabyası Palandöken’in Zirvesinde Tarihi Bir Miras: Büyük Palandöken Tabyası

Perseid Meteor Yağmuru her yıl Ağustos ayında yaşanan bildiğiniz yıldız kayması olayıdır. Onu özel kılan ise yılın en yoğun yaşanan meteor yağmuru olması. Öyleki saatte 50-75 adet “meteor kayması” gözlemlemek mümkün. Meteor derken esasen izlediğimiz şey, gezegenler arası uzayda bulunan ve tesadüfen Dünya yörüngesine düşen minik kayaların yanmasıdır.

2024 yılında da Perseid meteor yağmuru, 11 Ağustos gecesi ve 12 Ağustos 2024 şafak vakti zirveye ulaşacak. Kaçıranlar üzülmesin bu tarihlerin öncesi vee sonrasındaki birkaç gün boyunca da meteor yağmurunu gözlemlemek mümkün olacak.

Meteor Yağmuru Nedir?

Güneş’in etrafında dönerken, kuyrukluyıldızlar (büyük buz ve kaya kütleleri) ısı ve güneş rüzgarının etkileri nedeniyle uzaya bir dizi gaz, toz ve kayalık malzeme salar. Salınan bu malzemeler, kuyrukluyıldızın kendisine çok benzeyen bir yörüngede kalır. Böylece, her kuyrukluyıldız hareket ederken her adımdan sonra saldığı parçalarla bir tür halka oluşturur.

Dünyanın, Güneş’in etrafındaki yörüngesi, bu halkalardan biriyle kesişirse, kuyrukluyıldızın fırlattığı bu kayalık parçalardan bazıları Dünya’nın çekim alanına yakalanır ve atmosfere büyük bir hızla düşerek bir meteor yağmuruna neden olur. Perseid meteor yağmuru, boyutları kum tanesi ile çakıl taşı arasında değişen meteoroidlerden oluşur ve bu meteoroidlerin kıvamı, bir puro külüne benzer. Aslında, her yıl 14 meteor yağmuru gerçekleşir ve bunlardan on tanesi gece görülebilir.

Meteorlar Dünya yüzeyinden yaklaşık 100 kilometre yukarıda ışık yaymaya başlarlar. Normalde, tamamen yandıklarında (yaklaşık 60-70 km yüksekliğe ulaştıklarında) görülmezler. Yani uzaklaşmıyor yakınlaşıp kayboluyor. 

Meteor Yağmuru

Perseid meteor yağmuru denmesinin nedeni Perseus (Kahraman) takım yıldızının olduğu bölgeden saçılmaya başlamasıdır. Fakat buradan her yöne dağıldığı için, herhangi bir yerde görme şansınız vardır. Yine de Perseus (Kahraman) takım yıldızı yönüne bakmanız akıllıca olacaktır.

Türkiye'de Perseid Meteor Yağmuru Nereden İzlenir?

Bu gök yüzü şöleni dünyada en iyi kuzey yarım kürede gözleniyor. Bu açıdan bizler çok şanslıyız.  Türkiye'de en iyi Uludağ, Saros Körfezi, Gökçeada, Gömüldür, Patara Plajı, Gelidonya Feneri, Hasan Dağı ve Nemrut Dağı'nda izlenebilecek. Ayrıca, Erciyes, Ergan, Palandöken, Sarıkamış gibi illerin kayak merkezlerine gidip izleme imkanı bulabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi - SK