"Coğrafi işaretli Ayder balında hasat başladı! Bu yıl 5 ton üretim bekleniyor, kilogramı 3 bin liradan satışta. 🍯🌸 #AyderBalı #Rize #DoğalBal"

Rize'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Ayder Yaylası'nda üretilen Ayder balı, coğrafi işaretle tescillendikten sonra yoğun ilgi görüyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Nisan 2022'de tescil edilen Ayder balının bu yılki hasadı başladı. 1900-2300 rakım arasında üretilen bu değerli bal, doğasıyla ünlü Ayder Yaylası’nda 100’e yakın arıcı tarafından üretiliyor.

Coğrafi İşaretle Gelen Değer

Ayder Kaplıca ve Aşağı Şimşirli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Recep Yaşar, bu yılki hasatta yaklaşık 5 ton bal üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Yaşar, "Geçen yıl 2 ton civarında bal ürettik, ancak talep çok fazla. Bu yıl ise 5 ton civarında bir üretim bekliyoruz. Coğrafi işaret tescilinden sonra Ayder balına güven daha da arttı, yoğun talep görüyoruz." dedi.

Rekolteyi Artıracak Proje: Bal Orman Yolu

Firmaların Banka Kredilerinde Uzun Vadeli Kaynaklar Öne Çıkıyor Firmaların Banka Kredilerinde Uzun Vadeli Kaynaklar Öne Çıkıyor

Ayder balının kalitesini artırmak ve rekolteyi yükseltmek amacıyla hazırlanan "Bal Orman Yolu Projesi" onaylandı. Yaşar, bu projeyle bal üretimini artırmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Projemiz onaylandı ve bir yıl içinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ayder bölgesi endemik bitki türleri açısından çok zengin, bu da balın kalitesine büyük katkı sağlıyor." dedi.

Kilogramı 3 Bin Liradan Satışta

Hacettepe Üniversitesi'nde yapılacak analizlerin ardından bu yılki balın kilogramı 3 bin liradan satışa sunulacak. Yaşar, bu fiyatın balın kalitesi ve doğallığı ile doğru orantılı olduğunu belirtti.

Kara Kovan Balı Üretimi Devam Ediyor

65 yaşındaki arıcı Ömer Vatandaş ise kara kovan balı üretimi yaptığını ve bu sene üretimin iyi olduğunu söyledi. Vatandaş, "Kara kovan arıcılığı sabır ve ilgi isteyen bir iş. Bu sene üretim gayet iyi. Tamamen doğal ve saf bir bal üretiyoruz." şeklinde konuştu.

Ayder balının coğrafi işaretle tescillenmesi, bölgedeki üreticilerin emeğine değer katarken, turistlerin de doğal ve kaliteli bal talebini karşılıyor.

Kaynak: aa