Küresel Piyasalarda Fed'in Faiz İndirimi Sonrası Gözler TCMB'ye Çevrildi Küresel Piyasalarda Fed'in Faiz İndirimi Sonrası Gözler TCMB'ye Çevrildi

Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler rekor kırdı! Ağustosta toplam ödeme tutarı 1,42 trilyon liraya ulaştı. Kartlı ödemelerde büyük artış devam ediyor! 💳💸 #KartlıÖdemeler #KrediKartı #TemassızÖdeme

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), ağustos ayına ilişkin kartlı ödeme verilerini açıkladı. Türkiye genelinde kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerde ciddi bir artış kaydedildi.

Kredi Kartı ve Banka Kartı Sayısında Artış

Ağustos ayında Türkiye’deki kredi kartı sayısı 125,9 milyon, banka kartı sayısı ise 191,7 milyona ulaştı. Ön ödemeli kart sayısı da 101,3 milyon olarak kaydedildi. Toplam kart sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 418,9 milyon oldu.

Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Arttı

Ağustosta yapılan kartlı ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artışla 1 trilyon 420,6 milyar liraya ulaştı. Bu ödemelerin 1 trilyon 192,4 milyar lirası kredi kartlarıyla, 200,4 milyar lirası banka kartlarıyla ve 27,8 milyar lirası ön ödemeli kartlarla yapıldı.

İnternetten Kartlı Ödemelerde Yükseliş

İnternetten yapılan kartlı ödemeler de büyük bir artış gösterdi. Ağustosta internetten kartlı ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak 413,3 milyar liraya yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemeler, toplam kartlı ödemelerin yüzde 28’ini oluşturdu.

Temassız Ödemeler Yükselişte

Ağustos ayında mağaza içi yapılan her 5 ödemeden 4’ü temassız olarak gerçekleşti. Temassız ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98 artışla 458,8 milyar lira oldu. Temassız ödemelerin sayısında ise yüzde 21'lik bir artış yaşandı.

Kartlı alışverişlerin sayısı ise yıllık bazda yüzde 16 artarak 1,61 milyar adet oldu. Bu alışverişlerin 927,4 milyonu kredi kartlarıyla, 556,1 milyonu banka kartlarıyla ve 114,5 milyonu ön ödemeli kartlarla yapıldı.

Kredi Kartı ile Yapılan Ödemelerde Yüzde 83 Büyüme

Ağustosta kredi kartıyla yapılan ödemelerde geçen yıla göre yüzde 83 oranında büyüme kaydedildi. Banka kartıyla yapılan ödemelerde yüzde 48, ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerde ise yüzde 104 artış yaşandı.

Bu artışlar, Türkiye'deki kartlı ödeme sistemlerinin ne kadar hızlı büyüdüğünü ve dijital ödemelerin ne denli yaygınlaştığını bir kez daha gösteriyor.

Kaynak: aa