Aromaterapi, bitkilerin kök, yaprak gibi çeşitli bölümlerinin damıtma yöntemi kullanılarak elde dilen yağlarının, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmasıdır. Kökeni çok eskilere dayanan aromaterapi, Büyük Tıp Alimi İbni Sina’nın kitabında da anlatılmaktadır. Hatta İbni Sina, kitabında damıtma cihazını resimli bir şekilde o yıllarda çizmiştir.

Gelişen sanayi ve teknolojik ilaçlar, eski tarihlerde kullanılan tedavi yöntemlerinin terk edilerek günümüz eczanelerinde satılan sentetik ilaçların kullanımının yaygınlaşmasına neden olmuştur. Ancak hastalık etmeni mikroorganizmalar üretilen sentetik ilaçların sırrını çözmüş ve onlara karşı direnmeye başlamıştır. Ancak mikroorganizmaların, aromaterapide kullanılan yağlara karşı direnç kazanamazlar.

Aromaterapinin Kullanım Alanları

Ülkemizde aromaterapi çok yanlış algılanmıştır. Yıllarca hastalıklara karşı tedavi unsuru olan aromaterapi, ülkemizde maalesef masaj salonlarında ve kozmetik sektöründe uygulama alanı bulmuştur. Alternatif tıpın babası sayabileceğimiz aromaterapi, piyasada yeterince hammadde bulunmaması, insanların bitki toplayıcılığından yavaş yavaş uzaklaşması, yeterli ekonomik gelir sağlamaması gibi nedenlerle değerini kaybetmiştir. Yapılan bir yanlış da aromaterapi sahasına bilgisiz ve ehliyetsiz kişilerin girişi olmuştur. Aromaterapi günümüz dünyasında İngiltere’nin başını çektiği az sayıda ülke tarafından ödeme kapsamında alınmış bir tedavidir. Ancak şunu ifade etmeliyiz ki; son yıllarda Türkiye’de bu alanda başarılı çalışmalara imza eden çok değerli insanlar da yetişmektedir.

Karpuzun Faydaları Nelerdir? Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Aromaterapinin Çocuk Sağlığında Kullanımı

Aromaterapi herşeyden önce doğal bir tedavi yöntemidir. Her yaş grubunda kullanıldığı gibi çocuk sağlığında da kullanılabilmektedir. Bitkiler bugün kullanılan sentetik ilaçların hammaddesi olarak da kullanılmaktadır fakat bitkilerin şifası aramoterapide doruğa ulaşmaktadır. Bitkilerden elde edilen yağların çeşitli hastalıklara karşı vücudumuz üzerinde daha başarılı bir şekilde kullanılmaktadır, sentetik ilaçlara göre yan etkileri de yok denecek kadar azdır.

Aromaterapi çocuk sağlığında birçok hastalığa karşı kullanılabilmektedir. Bu hastalıkların başında; egzama, dermatit, alerjik astım, soğuk algınlıkları, atopik, ürtiker, pişik, bit ve haşerelerin uzaklaştırılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, sivilcelerin tedavi edilmesi, yanıklar, mantar, saçkıran, isilik gibi birçok hastalık gelmektedir. Burada önemli olan nokta aromaterapinin alanında eğitim almış tıp insanları tarafından uygulanmasıdır. Piyasada ekonomik kaygılarla bu işi yapmaya kalkan, yalan yanlış bilgilerle ekonomik sömürü yapan kişilere güvenmeyin.

Editör: Haber Merkezi - UK