Günümüzde şirketler, holdingler ya da firmalar aralarına alacakları yeni çalışanları ince eleyip sık dokuyorlar. Hepimizin gönlünden geçen işlere ulaşması elbette zor ancak imkansız değil. İş görüşmesine gitmeden önce yapacağınız hazırlıklar burada çok işe yarıyor.

İş arayanlar için olmazsa olmazların başında elbette iyi kaleme alınmış bir özgeçmiş geliyor. Özgeçmiş çalakalem yazılacak bir dilekçe gibi düşünülmemelidir. İşyerine sunacağınız özgeçmiş profesyonel olduğunuzu göstermelidir. İş başvurularında CW verirken internet ortamında bulunan profesyonel CW örneklerinden faydalanabilirsiniz.

Profesyonel şekilde iş başvurusu yaptığınız işyeri özgeçmişinize bakarak ilk planda sizi düşünebilir ancak bu işe gireceğiniz anlamına gelmez. Sizi mutlaka adına mülakat da diyebileceğimiz bir görüşmeye davet edeceklerdir. İşte büyün mesele sergileyeceğiniz tavır ve tutumlar, diksiyon, profesyonellik, bilgi ve birikim gibi birçok açıdan karşı tarafa aktaracağınız izlenim son derece önemlidir. Peki bu aşamada neler yapmalısınız bunlara bakalım…

İşveren size sınırsız zaman asla tanımaz. Muhtemelen kendinizi karşı tarafa anlatabilmek için çok az zamanınız olacak. Ayrıca görüşmede size yöneltilecek sorular hakkında da bilginiz olmayacak. Peki ne yapmalısınız.

İşverenle yapacağınız iş görüşmesinde kariyerinizi karşı tarafa gayet sade bir şekilde, ayrıntılarda boğulmadan, ağırlıklı kısmı son işiniz olacak şekilde anlatabilmeniz için önceden provalar yapın.

Size neden o işe başvurduğunuzu, beklentilerinizin neler olduğunu soracaklardır. Bu tarz bir soru karşısında önceden hazırlanmış ve bu konuda işverene aktarabileceğiniz başlıklar olmalı.

Size görüşmede saldırganca bir tavırla ani ve beklemediğiniz sorular yöneltilebilir. Burada işverenin amacı sizin düşünme hızınızı, esnekliğinizi, olaylar karşısındaki tutum ve davranışları öğrenmektir. Asla serinkanlılığınızı yitirmeyin ve heyecana kapılmayın. Hızlı bir şekilde düşünerek karşınızdaki kişiyi ikna etmeye çalışın. Özgüveninizi ve o iş konusunda ne kadar hazır olduğunuzu anlatabilmelisiniz. Ama kesinlikle harikalar yaratmaya yeltenmeyin, hata yaparsınız.

İş görüşmelerinde ilk 30 saniye büyük önem taşır. Fiziksel görünüşünüz, kıyafetiniz, imajınız, üslubunuz karşı tarafta ilk 30 saniyede olumlu ya da olumsuz bir fikir oluşturur ve işveren açısından bu ilk izlenim son derece önemlidir. Özgüveninizi koruyun, uyanık olun ve gergin bile olsanız gülümsemeye çalışın.  İşverenle aranızda geçecek ilk karşılaşma, selamlaşma, ayakta ya da otururken düzgün duruşunuz belirleyici olacaktır.

Şu ayrıntılara da çok dikkat etmelisiniz;

İşveren size yer göstermedikçe asla oturmayın ve bir yere yaslanmayın.

Görüşmenizde mümkünse saati unutun. Gözünüz saate gitmesin.

İşveren size anlatmadan asla maaş sormayın.

İşverenle göz temasını koruyun.

Her ne olursa olsun dürüst davranın soruyu bilmiyorsanız bilmiyorum deyin.

İşi almak konusundaki kararlılığınızı karşı tarafa hissettirin.

Kariyerinizi açıkça sergileyin. Bilgi gizlemeyin, karşı tarafı yanıltmaya çalışmayın.

Sizinle görüşen kişiyi beğenmeseniz dahi bunu hissettirmeyin.

Kesinlikle kişisel referanslarınız hazır olsun ve CW’niz bir adetten daha fazla yanınızda bulunsun.

Bursa İnegöl’de Sonbaharın Renk Cümbüşü Havadan Görüntülendi Bursa İnegöl’de Sonbaharın Renk Cümbüşü Havadan Görüntülendi

İş görüşmeleri, sizinle işveren arasındaki özel bir kişisel görüşmedir. İş görüşmelerine anne babanızı ya da bir arkadaşınızı asla götürmeyin.

Editör: Haber Merkezi - UK