Taşıt Tanıma Sistemi montaj süresi azalıyor! Turpak, yıl sonuna kadar UTTS montajlarının tamamlanması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’yi 1999 yılında akaryakıtta taşıt tanıma teknolojisi ile tanıştıran Turpak, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Yıl sonuna kadar montaj işlemlerinin tamamlanması gerektiğini vurgulayan Turpak, bu sürenin hızla azaldığını belirtti.
Yöneticilerden UTTS Hakkında Detaylı Bilgi
Turpak’ın Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Önkol ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Etiz, UTTS hakkında merak edilen soruları yanıtladı. 25 milyondan fazla araca taşıt tanıma sistemi entegrasyonu gerçekleştirdiklerini belirten yöneticiler, 8 milyon aracı ilgilendiren bu uygulamanın yıl sonuna kadar tamamlanması gerektiğinin altını çizdi.
UTTS Nedir?
Alper Önkol, UTTS'nin akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla geliştirildiğini belirtti. 5 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, ticari araç sahiplerinin 31 Aralık 2024 tarihine kadar araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yaptırmaları zorunlu. Aksi takdirde, bu tarihten itibaren akaryakıt alımlarını gider olarak gösterebilmeleri mümkün olmayacak.
UTTS Nasıl Çalışır?
Taşıtların yakıt depo girişlerine TTB takılır. Yakıt dolum işlemi sırasında, TTB’den plaka bilgisi diğer UTTS donanımları aracılığıyla otomatik olarak pompa ödeme kaydedici cihaza iletilir. Araç sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri, UTTS donanımlarına ilişkin montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphane’ye bildirirler. Yetkili Montaj Firmaları, temin ettikleri UTTS donanımlarını taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarına monte ederler.
Şirket Aracı Sahipleri İçin İşlemler
- UTTS Ana Kullanıcı Hesabı Açma: Firmalar, www.utts.gov.tr internet adresine kullanıcı adı ve şifre ile girerek başvuru işlemini başlatır ve UTTS Ana Kullanıcı Hesabı açarlar.
- Gerekli Bilgileri Yükleme: Başvuru sahipleri, TTB montajı yaptıracağı araca ilişkin gerekli bilgi ve belgeleri sisteme yükleyip, ödemeyi Darphane’nin hesabına yaparlar.
- Montaj Başvurusu: Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra, yetkili TTB montaj firmasına TTB montajı için müracaat edilir. Turpak’ın 300 montaj noktası bulunmakta olup, işlem yaklaşık 15 dakika sürmektedir.
- Ücret Ödemeleri: Araç sahipleri TTB montajları için Darphane’ye ödedikleri dışında yetkili servislere herhangi bir bedel ödemezler.
- Yakıt Alımı: TTB montajını yaptıran araç sahipleri, UTTS sistemine sahip olan istasyonlardaki pompalardan yakıt alabilir ve yakıt fişini gider olarak yazabilirler.
UTTS İçin Hizmet Süreçleri
Alper Önkol, TTB taktırmak isteyen ticari araç sahiplerinin Darphane başvurularını tamamladıktan sonra Turpak’a birçok farklı kanaldan ulaşabileceklerini belirtti. Filolar için VIP mobil montaj hizmeti de sunulacak. Ayrıca, UTTS istasyon montaj tarafı için e-ticaret sitesi devreye alınacak, böylece istasyon sahipleri tüm taleplerini 7/24 gerçekleştirebilecekler.
25 yıldır taşıt tanıma sektörünün lideri olduklarını belirten Cumhur Etiz, ayda ortalama 50 bin araca montaj yaptıklarını ve Darphane tarafından akredite edildiklerini kaydetti.