Temu vergi sistemi nasıl olacak? Merak edenler için Resmi Gazetede yayınlanan tutarlar uygulanacak cevabı verilebilmektedir. Öncelikle Temu, terimi yurt dışından yapılan alışverişler için ödenen vergi türü olarak tanımlanmaktadır. Hızlı kargo seçeneğiyle yurt dışından Türkiye’ye getirilen ürünler için asgari limit belirlenmektedir. 30€ olarak belirlenen limit üzerine ilave vergi gelmiş bulunmaktadır. Temu vergi oranlarında yapılan ek ödemelerle toplam ürün fiyatı da değişmektedir.
 
Temu Nedir?

Yurtdışından yapılan alışverişlerde alt limit bulunmaktadır. Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yasayla birlikte Temu olarak bilinen ek vergi gelmiş bulunmaktadır. 30 € olarak bilinen alt limit üzerine temu vergisi de eklenerek ürünün toplam bedeli ortaya çıkmaktadır. Vergi sistemleri dünyanın her yerinde işletilmektedir. Bu anlamda Türkiye’ de alt limiti aşan ürünler için ek olarak %30 tutarında vergi alınmaktadır. Avrupa Birliğine bağlı ülkelerden alınan ürünlerin 30 € üstü tutarlardan vergi uygulaması yapılmaktadır. %30 olarak belirlenen temu vergi sistemi Yurtdışı kaynaklı alışveriş sitelerini etkilemektedir. Geçmişte %18 olarak uygulanan gümrük vergileri Temu düzenlemesi sonunda %30 olarak değişmiş bulunmaktadır. Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yasa amacı Uzakdoğu ürünleri için önlem olarak ifade edilmektedir.

Temu Vergi Sistemi Avantajları

Yurtdışından yapılan alışverişler için Gümrük vergisi ödenmektedir. Pek çok alışveriş sitesinden yapılan ürün alışverişleri için %18 vergi ödenmekteydi. Temu düzenlemesi olarak tanımlanan yasayla bu oran %30 olarak yükseltilmiş bulunmaktadır. Temu vergi sistemiyle Gümrük vergi muafiyeti bulunanların da etkilenmesi beklenmektedir. Yüzde 30 oranında belirlenen temu vergisine ilaveten %20 oranında da ÖTV alınması kararlaştırılmış bulunmaktadır. Elektronik ticaret platformlarını olumsuz etkilemesi beklenen sistem sayesinde ekonomik kazanç amaçlanmaktadır. 

Yurtdışı Alışverişler İçin Vergi Ödeniyor mu?
 
İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde tanıtılan temu sistemi, merkezi Çin olan PDD Holding tarafından işletilmektedir. Elektronik ticaret hizmeti olarak sunulan temu platformu, 2022 yılı Eylül ayında ortaya çıkmış bulunmaktadır. Türkiye’ de ise 2024 yılının 6Ağustos tarihli Resmi Gazetesinde yayınlanarak yasallaşmış bulunmaktadır. Temu yeni vergi düzenlemesi olarak tanıtılan sistemle ek gümrük vergisi getirilmiş bulunmaktadır. AliExpres, Temu ve Shein, siteleri durumdan etkilenmektedir. Değeri 30 € üstünde olan tüm ürünler temu vergi sisteminden etkilenmektedir. Değişen vergi oranları sayesinde ürünlerin toplam ödeme tutarı da değişmektedir. Geçmişte yurtdışı alışverişler için %18 vergi uygulanmakta idi, günümüzde ise oran %30 oranında artırılmış bulunmaktadır. Bu da 30 € tutarında bir ürün için 60€ ödeme yapılması anlamı taşımaktadır.

Temu Oranları Ürünleri Nasıl Etkiler?

Temu olarak ifade edilen yeni vergi sistemi yurtdışından alınan tüm ürünler ve alışveriş portallarını etkilemektedir. Gümrük vergisi olarak alınan %18 vergi sistemi yeni düzenlemeyle %30 oranında artırılmış bulunmaktadır. Ayrıca ÖTV Vergisi kapsamında bulunan ürünlere ek olarak %20 daha ödenmesi karara bağlanmış bulunmaktadır. Özel Tüketim Vergisi ilave edilmesiyle birlikte ise Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan alışverişler hariç tutulmaktadır. Bu kapsam alışverişler için 100 TL tutarlı ürün için + 85,40 TL daha ödeme yapılması anlamına gelmektedir. Bu da ürünü nerdeyse 2 kez satın almak anlamına gelmektedir. Yasanın Resmi Gazetede yayınlanmış bulunmaktadır, yürürlüğe giriş tarihi ise 21 Ağustos 2024 gününden itibaren kesinleşmesi beklenmektedir.

-Temu vergi sisteminde Avrupa Birliği ülkeleri dışından alınacak ürünler için ek vergi ödenecektir.

-Açık ifadeyle 100 TL bedelli bir ürün için 85,40 TL ek ödeme yapılması anlamı taşımaktadır.

-Bu tutar üzerinden 22TL Gümrük Sunum ücreti,

Bayraktar TB3, Yakında TCG Anadolu’da Uçuş Denemelerine Başlıyor Bayraktar TB3, Yakında TCG Anadolu’da Uçuş Denemelerine Başlıyor

-3,40 TL damga vergisi olarak ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca ÖTV oranı da %20 olarak eklendiğinde ürün tutarı belirlenebilecektir.

Editör: Haber Makale