İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Birim Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Tuna Demirdal, havaların soğumasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirterek, hastaların maske takmasını ve soğuktan korunmasını önerdi.

Soğuk Havalarda Bağışıklık Sistemi Zayıflıyor

Havaların soğumasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında artış gözlendiğini belirten Prof. Dr. Tuna Demirdal, özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerin bu dönemde daha fazla etkilendiğini vurguladı. Alerjik rinit ve sinüzit gibi rahatsızlıkların enfeksiyon sanılabildiğini dile getiren Demirdal, sıcaklık değişimlerine vücudun adaptasyonunun zorlaştığını ve bağışıklık sisteminin bu durumda zayıfladığını ifade etti.

Kapalı Ortamlarda Havalandırmaya Dikkat

Soğuk havalarda kapalı ortamlarda geçirilen sürenin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Demirdal, pastane, kıraathane gibi sosyal ortamlarda virüs ve bakterilerin hızla yayılabileceğini belirtti. Bu gibi ortamlarda sık sık havalandırma yapılması gerektiğini ifade eden Demirdal, özellikle kronik hastalığı olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kronik Hastalığı Olanlar Risk Altında

Kronik akciğer ve kalp hastalıkları olanlar, nörolojik sorunlar yaşayanlar ve 75 yaş üstü kişilerin, bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olduklarına dikkat çeken Demirdal, bu kişilerin enfeksiyonlardan korunmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

‘KOAH risk faktörleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor’ ‘KOAH risk faktörleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor’

Soğuktan Korunun ve Maske Takın

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için soğuktan korunmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Demirdal, hasta kişilerin maske takarak hastalığın yayılmasını önlemesi gerektiğini söyledi. "Pandemide insanlar maske takmaktan yoruldular, ancak hastaların başkalarına hastalık bulaştırmaması için maske takması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca, koronavirüsün öldürücülük özelliğini kaybettiğini ve günümüzde daha çok influenza ve soğuk algınlığı virüslerinin görüldüğünü belirtti.

Kaynak: dha