Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Deniz Ayas, Akdeniz kıyılarında tespit edilen müsilaj benzeri köpüklenmenin Mersin Körfezi’ne de ulaştığını açıkladı. Denizde gözlemlenen bu köpüklenmenin çevresel bir uyarı niteliğinde olduğunu belirten Prof. Dr. Ayas, “Mersin Körfezi’nde azot ve fosfor kaynaklı köpüklenme, Marmara’daki müsilaj gibi ciddi bir çevre sorununun başlangıcı olabilir. Denizler bize bu tür oluşumlarla uyarılar veriyor, bu yüzden köpüklenmeyi ciddiye almak gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Mikroplastik Kirliliği Deniz Ekosistemine Büyük Tehdit

Prof. Dr. Ayas, Akdeniz’de özellikle Doğu Akdeniz’in mikroplastik kirliliği açısından oldukça riskli bir durumda olduğuna da dikkat çekti. Deniz suyunda yoğun miktarda mikroplastik tespit edildiğini ifade eden Ayas, bu durumun deniz ekosistemine ve dolaylı olarak insan sağlığına büyük tehdit oluşturduğunu belirtti. “Deniz kaplumbağaları, denizanalarını besin olarak tüketir. Ancak plastik poşetleri denizanasına benzetip yedikleri için sindirim sistemi sorunları yaşıyor ve ölümlerine sebep olabiliyor. Deniz ekosistemindeki tüm kirleticiler, besin zinciri yoluyla insan sağlığını da tehdit ediyor,” dedi.

Dışişleri: İsrail'in İran'a düzenlendiği saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz Dışişleri: İsrail'in İran'a düzenlendiği saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz

Köpüklenme ve Plastik Kirliliği: Denizlerin Yardım Çığlığı

Deniz ekosistemini tehdit eden bu kirlilikler, denizlerin insanlar tarafından kirletildiğini hatırlatarak, ekosistemdeki her canlının zincirleme olarak etkilendiğini gösteriyor. Uzmanlar, denizlerdeki köpüklenme ve plastik kirliliğinin kontrol altına alınması ve çevresel koruma önlemlerinin hızla artırılması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: dha