Türkiye'nin zengin tarihini kokularla bugüne taşıyan parfüm tasarımcısı Bihter Türkan Ergül, Anadolu topraklarında yaşamış tarihî karakterlerin ve kültürlerin kendine özgü kokularını yeniden canlandırıyor. İzmir Kültür Yolu Festivali'nde sergilenen parfümler arasında Mustafa Kemal Atatürk, Sezar, Hürrem Sultan ve Smyrna'nın (İzmir) özel kokuları yer alıyor. Ergül’ün tasarımları, tarihî figürlerin kişisel kokularından ilham alarak hazırlanırken, Atatürk’ün kullandığı menekşe kolonyası ve tercih ettiği şipre ve fujer kokularından esinlenildi.

"Mustafa Kemal Atatürk’ün Kokusunu Yeniden Yorumladık"

İzmir Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk'ün kokusunun ziyaretçilere sunulacağını belirten Ergül, "Onunla vakit geçirmiş kişilerin anılarından faydalanarak bir parfüm ortaya koyduk. Beyaz leblebi yerken menekşe kolonyası kullanırmış; ayrıca şipre ve fujer gibi kokuları da sevdiğini biliyoruz. Bu detaylardan esinlenerek liderliğini ve karakterini yansıtan bir koku geliştirdik," diye belirtti. Festivalde bu özel kokuyu deneyimleyen katılımcılar, "Cumhuriyet’in ilk yıllarını hatırlatan bir koku" şeklinde yorum yaparak tasarımın nostaljik etkisini vurguladı.

Smyrna ve Sezar’ın Kokularıyla Zamanda Yolculuk

Dışişleri: İsrail'in İran'a düzenlendiği saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz Dışişleri: İsrail'in İran'a düzenlendiği saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz

Ergül, festivalde sergilenen diğer özel parfümlerin tarihî kökenine de değinerek, "Smyrna parfümünde Mezopotamya topraklarında yetişen nergis, akgünlük, ardıç, portakal, mandalina, neroli, çiçek ve reçine karışımını kullandık," dedi. Bu kokunun yanı sıra Sezar için de bir koku tasarladıklarını belirten Ergül, İtalya’dan uzmanların da katkısıyla eski Roma dönemine ait bir koku yarattıklarını açıkladı.

"Tarihi Kokularla Geçmişe Yolculuk Yapıyoruz"

Anadolu’nun koku kültürünü keşfetmenin kendilerine büyük bir ilham kaynağı olduğunu ifade eden Ergül, “Osmanlı arşivlerinden Cumhuriyet dönemine kadar ulaşabildiğimiz belgelerden faydalanıyoruz. 17. yüzyıldan kalma belgelerde Osmanlı'da kullanılan 'buhur suyu' gibi koku formüllerine kadar her ayrıntıya ulaşabiliyoruz. Antik Çağ’a dair kaynaklarda kesin ölçüler belirtilmediği için, ancak esinlenerek ilerliyoruz. Bu arşivler bize çok değerli bir hazine sunuyor," diye konuştu.

Festivalde Tarihi Kokuları Keşfedin

Festivalin küratörlerinden uzman arkeolog Elif Erginer, "Katılımcılar, festival süresince antik kokuları deneyimleme şansını yakalayacaklar. Bu sergi, tarihî kokuların derin anlamlarını ve kültürel bağlarını keşfetmek isteyenler için bir kapı aralıyor. Sergimizde hem kokuların hem de tarihî arka planlarının izlerini sürebilecekler," ifadelerini kullandı.

İzmir Kültür Yolu Festivali kapsamında “Kokunun İzinde Smyrna” sergisi, tarih ve koku tutkunlarını bekliyor.

Kaynak: dha