İş Bankası'nın 100. yıl konferansında Steve Wozniak yapay zekâya şüpheyle yaklaştığını söylerken, Aziz Sancar eğitimde liyakat ve bilimde özgürlüğü vurguladı.

"Yapay Zekânın Zekâsı Yok" – Steve Wozniak

Türkiye İş Bankası’nın 100. kuruluş yıldönümü etkinliği olan "Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış" başlıklı uluslararası konferans, teknoloji dünyasının önemli isimlerinden Apple kurucusu Steve Wozniak ve Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın katılımıyla sona erdi.

Konferansta yapay zekâya yönelik değerlendirmelerde bulunan Wozniak, yapay zekâya şüpheyle yaklaştığını belirtti ve şunları söyledi:

Vodafone'dan Dünya Müşteri Deneyimi Günü’ne Özel 5 GB Hediye İnternet Vodafone'dan Dünya Müşteri Deneyimi Günü’ne Özel 5 GB Hediye İnternet

"Yapay zekânın zekâsı yok. Aslında bir beyin inşa etmeye çalışıyoruz ama başarılı değiliz. Yapay zekâ, insanın kontrolü altında olmalı. Yapay zekâ doğru sonuçlar verebilir, ancak sonuçlarını insan denetlemeli. Yapay zekânın ürettiklerine körü körüne güvenmek tehlikeli olabilir." dedi.

"Liyakat ve Fırsat Eşitliği Şart" – Aziz Sancar

Nobel Ödüllü biyokimyager Prof. Dr. Aziz Sancar, konferansta bilimsel çalışmaların önemi ve eğitime yönelik öneriler sundu. Özellikle Türk dünyasına yönelik olarak şunları vurguladı:

"Kızlarımızı mutlaka okutmalıyız. Çocuklarımıza erken yaşlarda deney yapmayı öğretmeliyiz. Bilim insanları politikadan ve dinden uzak durmalı, liyakat ön planda tutulmalı. Gerçek bilim insanlarına ne yapacaklarını söylemeyin, onları rahat bırakın."

Bilim ve Teknolojiye Bakış

Her iki konuşmacı da teknolojinin hızla değişen dünyasında doğru rehberlik ve eğitim sisteminin önemine dikkat çekti. Wozniak, teknolojide etik ve insan kontrolünün önemini vurgularken, Sancar bilimsel özgürlüğü ve liyakatı öne çıkardı.

Kaynak: dha