TSK Mehmetçik Vakfı Kurtköy TotalEnergies İstasyonları törenle açıldı TSK Mehmetçik Vakfı Kurtköy TotalEnergies İstasyonları törenle açıldı

Antalya'da BST Mühendislik, tek makinede zeytinyağı üretimini kolaylaştıran soğuk sıkım sistemi tanıttı. Ar-Ge sorumlusu Selim Sarıkaya, cihazın yüksek antioksidanlı zeytinyağı üretimini mümkün kıldığını ve 4 patent aldıklarını belirtti.

BST Mühendislik, Zeytinyağı Üretiminde Devrim Yaratacak Soğuk Sıkım Makinesi Geliştirdi

Antalya’da 1986 yılından bu yana faaliyet gösteren BST Mühendislik, zeytinyağı üretimini kolaylaştıracak yeni bir soğuk sıkım makine sistemi geliştirdi. 'Luvi' adı verilen bu sistem, üreticilere yüksek verimli zeytinyağı üretimi sağlıyor. Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen basın toplantısında tanıtılan sistem, zeytin üreticileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından büyük ilgi gördü.

Zeytin Üreticisine Kolaylık: Tek Makinede Çoklu İşlem

BST Mühendislik Ar-Ge sorumlusu Selim Sarıkaya, geliştirdikleri zeytinyağı soğuk sıkım cihazının detaylarını paylaştı. Sarıkaya, makinenin, zeytin sıkımı sırasında yapılan hataları önleyerek yüksek antioksidanlı zeytinyağı üretimini mümkün kıldığını vurguladı. Zeytinyağının katma değerini artırmayı hedefleyen sistem, yıkama, kırıcı, pompa, malaksör ve dekantör işlevlerini bir araya getiriyor.

Sarıkaya, kırıcıların içindeki düşük ısı üretiminin ürünün hücrelerini parçalamakta önemli rol oynadığını belirtti. Geliştirdikleri malaksörün negatif basıncı sayesinde zeytin hamurunun düşük sıcaklıkta işlenmesi sağlanarak, yüksek verimli zeytinyağı elde ediliyor.

4 Patentli Yenilikçi Sistem

BST Mühendislik'in geliştirdiği bu sistem, sadece bir makineyle yıkama, ayıklama, posa çıkarma ve soğuk sıkım işlemlerini gerçekleştiriyor. Sarıkaya, çiftçilerin zorlanmadan kullanabileceği bu sistemi tek bir düğme ile çalışacak şekilde tasarladıklarını ifade etti. Sistem, işlevselliği ve yenilikçi yapısı sayesinde 4 patent almayı başardı.

Son olarak, bu yenilikçi teknolojinin hem üreticilere büyük kolaylık sağlayacağı hem de zeytinyağının kalitesini artırarak sektörde fark yaratacağı ifade edildi.

Kaynak: dha