Mucizevi bit bitki olarak tanımlanan adaçayını herkes bahçesinde yetiştirirdi. Çin, İran ve Avrupa’da o yıllarda kullanılan bir söz var: Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye ne gerek var ölmeye…

Sonbahar ve kış aylarında çok sık kullanılan adaçayı, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine çok büyük katkılar sağlar. Hafif acımtırak tadından dolayı bazı kişiler sevmese de adaçayı sadece tedavi amaçlı değil yemek kültüründe koku ve lezzetin artırılması için de kullanılır.

Adaçayını Tanıyalım

Adaçayı, Salvia cinsinin ballıbabagiller familyasından enfes kokusu olan tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alan enfes kokusu olan bir bitki. Gümüşi renkli yaprakları olan adaçayı 30-70 cm arasında boya sahip. Itırlı kokusuyla bahçe adaçayını siz de bahçenizde yetiştirebilirsiniz.

Gelelim adaçayının faydalarına. Adaçayının o kadar çok faysaı varki, öne çıkan faydalarını burada sıralayalım. Adaçayı keskin tadı ve kokusuyla hafızanın güçlendirilmesine yardımcı olur. Araştırmalara göre adaçayı, geçmişte yaşadıklarınızı hatırlamanıza yardımcı olur. Demlenerek çay olarak içilmesi ya da yemeklerde kullanımı çocukların hafıza gelişimine büyük katkı sağlar. Ayrıca yaşlılarda ortaya çıkan Alzheimer vb hafıza kaynaklı hastalıkların gelişimini engeller. Adaçayı ayrıca vücudunuzda oluşabilecek iltihapların önüne geçer. Özellikle sindirim ve solunum sistemlerinde oluşabilecek olası iltihapların engellenmesinde oldukça etkili olan adaçayı, gut hastalığı, kardiyovasküler sistem iltihabı ve artrit gibi rahatsızlıklarda tedavi sürecinde olumlu etkiye sahiptir.

Elma Sirkesi Şifa Dağıtıyor… Elma Sirkesi Şifa Dağıtıyor…

Günümüzde birçok insan bağışıklık sistemini güçlendirme adına birçok yöntem dener. Bağışıklık  sisteminin güçlendirilmesinde adaçayı son derece etkin rol oynar. Ayrıca adaçayı krem şeklinde vücuda uygulanması durumunda bakteri ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Adaçayı bazı cilt hastalıklarının tedavisinde de etkin şekilde kullanılmaktadır. Egzama, sedef hastalığı veya vücutta meydana gelen aknelerin tedavisinde adaçayı, şifacı olarak adlandırılır. Cildi onaran ve koruyan adaçayı, sindirim sistemini de koruyucu özelliklere haizdir.

Adaçayı içeriğinde bulunan bileşenleri nedeniyle mide ve bağırsaklar başta olmak üzere sindirim sistemini hatalıklardan korur, ishal ve gastrit gibi rahatsızlıklarda doğal tedavi sağlar.

Adaçayı bir K vitamini deposudur. K vitamini herşeyde kolay bulunmayan özel bir vitamindir. Adaçayı bu özelliği ile insan vücudundaki kemikleri güçlendirerek, kemik hastalıklarından sizi korur.

İnsanlara birçok faydaları bulunan adaçayının bunlar dışındaki başlıca faydalarını şöyle sıralayabiliriz: Diyabeti ve erken yaşlanmayı, diş eti hastalıklarını önler.

Adaçayı aşırı kullanılmadığı sürece herhangi bir yan etkiye sahip değildir. Sağlık açısından bir zararı söz konusu değildir. Ancak günde 2-3 fincandan fazla kullanmayınız. Nane grubu bitkilere karşı herhangi bir alerjiniz varsa kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışınız.

Peki adaçayı nasıl demlenmeli? İlk olarak normal çay gibi demleyebilirsiniz ancak bu şekilde biraz acılık oluşabilir. Doğru olan yöntem halk dilinde dallı olarak tabir edilen demleme şeklidir. Bir dal adaçayının üzerine kaynar su dökmek suretiyle istediğiniz renk oluşana kadar beklemelisiniz. Daha sonra adaçayı dalını fincandan çıkarmalısınız. Bu şekildeki demleme süresi 5 dakika yeterli olacaktır.

Editör: Haber Merkezi - UK