Deniz patlıcanları İzmir Körfezi'nin temizlenmesine çözüm olabilir! Bu canlılar, deniz tabanındaki organik kirliliği azaltarak ekosistemi koruyor. 🌊 #İzmir #DenizPatlıcanı

İzmir Körfezi'nde artan kirlilik ve balık ölümleri endişe verici boyutlara ulaştı. Ancak Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon, deniz patlıcanlarının bu kirliliği azaltmada önemli bir rol oynayabileceğini belirtti. Deniz patlıcanları, deniz tabanındaki plankton, bakteri ve mikropları tüketerek aşırı organik birikintiyi azaltır ve ekosistemin dengesini korur.

Doç. Dr. Tolon, deniz patlıcanlarının deniz tabanındaki çürüyen organik maddeleri çok etkili bir şekilde tükettiğini ifade ederek, “Deniz patlıcanları çürüyerek deniz tabanında oksijenin tükenmesine neden olan organik maddelerin yüzde 55'ini yeniden doğaya kazandırıyor. Bu canlılar, deniz tabanının kalkerleşmesini de önleyerek ekosistem dengesini koruyorlar” dedi.

Organik Kirliliği Azaltma Potansiyeli

Deniz patlıcanlarının deniz tabanındaki organik kirliliği azaltma konusunda en etkili canlılardan biri olduğunu söyleyen Tolon, İzmir Körfezi'ndeki popülasyonlarının artırılmasının körfezin temizlenmesine büyük katkı sağlayabileceğini belirtti. "Bu canlılar, deniz tabanındaki organik birikimi yüzde 30-35 oranında azaltma kapasitesine sahip. Bu da özellikle organik kirliliğin çok yüksek olduğu bölgelerde önemli bir etki yaratabilir" dedi.

Kaçak Avcılığın Kontrolü Şart

Deniz patlıcanlarının ekolojik dengeye olan katkılarının korunabilmesi için kaçak avcılığın kontrol altına alınması gerektiğini belirten Tolon, "Kaçak avcılık, özellikle üreme dönemlerinde yapılırsa türün sayısını ciddi şekilde azaltır. Bu durum, deniz ekosisteminin dengesini bozar" diyerek uyarıda bulundu.

Konya'daki Tarihi Gençlik Pınarı Kurudu Konya'daki Tarihi Gençlik Pınarı Kurudu

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, deniz patlıcanlarının popülasyonunu artırmak için sürdürülen projelerle Avrupa’da öncü konumda yer alıyor. Yapılan çalışmalarla bu canlıların İzmir Körfezi’ndeki popülasyonu artırılarak, bölgenin ekosisteminin yeniden dengelenmesi hedefleniyor.

Deniz patlıcanları, deniz tabanındaki kirliliği azaltmada önemli bir canlı olarak dikkat çekiyor. Ancak Tolon, bu canlıların tek başına bir çözüm olmadığını, diğer deniz canlılarıyla birlikte ekosistemin bir bütün olarak korunması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: dha