Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Bölüm Başkanı ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Müge Toyran, alerji tedavisine erken başlamanın çocukların yaşam kalitesini artırarak okul başarısını ve sosyal ilişkilerini olumlu etkilediğini belirtti. Sonbahar aylarında alerjik hastalıkların şiddetlendiğini vurgulayan Toyran, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekti.

Sonbaharda Alerji Şikayetleri Artıyor

Sonbahar aylarında yabani ot polenleri ve mantar sporlarının artışıyla birlikte çocuklarda alerji belirtileri de yoğunlaşabiliyor. Prof. Dr. Müge Toyran, bu dönemde burun akıntısı, hapşırma, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin yaygın olduğunu ve bu durumun çocuklar için zorlayıcı olabileceğini vurguladı. Alerjik nezlesi olan çocuklarda burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma ve burun tıkanıklığı sıklıkla görülebilirken, astımı olan çocuklarda öksürük, hışıltılı solunum gibi belirtilerle astım atakları gelişebiliyor.

Mantar Sporları Alerjiyi Tetikliyor

Polenlerin yanı sıra sonbaharda nem artışıyla birlikte mantar sporları da çoğalıyor. Mantar sporlarına duyarlılığı olan çocuklarda alerjik şikayetler bu dönemde artış gösteriyor. Toyran, alerjik hastalıkların yapısına göre tetikleyici faktörlerin farklılık gösterdiğini ancak hava kirliliği, sigara dumanı, soğuk hava ve enfeksiyonların astım gibi hastalıkları tetiklediğini belirtti.

Erken Tedavi, Çocuğun Yaşam Kalitesini Artırıyor

Toyran, alerji tedavisine erken başlanmasının, çocuğun yaşam kalitesini artırarak okul başarısını ve sosyal ilişkilerini olumlu yönde etkilediğine dikkat çekti. Alerjik rinit ve astım gibi hastalıkların erken teşhis edilmemesi halinde çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkilendiğini belirtti. Tedavi eksikliği ise akut ve kronik sinüzit gibi sorunlara yol açarak çocukların akademik başarılarına ve özgüvenlerine zarar verebiliyor.

Tedavi Çocuğa Özel Planlanmalı

Prof. Dr. Toyran, alerjik hastalıkların dalgalanmalı bir seyir izlediğini ve ilaç tedavisinin çocuğun ihtiyacına göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Çocukların mümkün olan en düşük dozda ilaçla tedavi edilmesinin önemine dikkat çeken Toyran, tedavi planlamasının çocuğa özel yapılması ve düzenli olarak izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Sonbahar Alerjilerine Karşı Alınacak Önlemler

Toyran, sonbahar alerjilerinin en büyük tetikleyicisi olan nem artışına karşı evde alınması gereken önlemleri sıraladı:

Trakya Üniversitesi’nde Yeni Proje: Hastalara Refakat Eden 63 Öğrenci Göreve Başladı Trakya Üniversitesi’nde Yeni Proje: Hastalara Refakat Eden 63 Öğrenci Göreve Başladı
  • Evin havalandırılmasına dikkat edilmeli, havalandırma sistemleri düzgün çalıştırılmalı.
  • Ev içinde çamaşır kurutulmamalı ve rutubet olmadığından emin olunmalı.
  • Evde kararma veya yeşerme gibi belirtiler varsa, tamir edilmelidir.
  • Polenler ve mantar sporlarına maruziyeti azaltmak için pencereler kapalı tutulmalıdır.
  • Dışarıdan gelindiğinde çocuğun üstü değiştirilip elleri ve yüzü yıkanmalı, mümkünse duş almalıdır.

Bu önlemlerle alerjik çocukların şikayetlerinin hafifletilebileceğini belirten Toyran, çocukların yaşam kalitelerinin artırılmasının mümkün olduğunu vurguladı.

Kaynak: aa