Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Filistin'in Nablus kentinde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldürülen aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne ilişkin soruşturmasını sürdürüyor. Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi, "müşteki" sıfatıyla verdiği ifadede, kızının insan hakları ihlallerine karşı duruş sergilediğini ve İsrail'den şikayetçi olduğunu belirtti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, 6 Eylül'de Filistin'in Nablus kentindeki Beita beldesinde İsrail işgaline karşı düzenlenen bir protestoda İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne yönelik soruşturmayı sürdürüyor. Soruşturma dosyasına Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi'nin "müşteki" sıfatıyla verdiği ifade de girdi.

Babası: "Kızım İsrail Zulmüne Karşı Durmak İçin Gitti"

Mehmet Suat Eygi, ifadesinde, kızının insan hakları ihlallerine karşı bir duruş sergileyerek bölgeye gittiğini belirtti. Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail'in yaptığı zulümlere dikkat çekmek amacıyla bölgeye hareket ettiğini söyleyen baba Eygi, şu ifadelere yer verdi:

"Kızım, İsrail zulmünden rahatsız olduğu için insani bir davranış göstererek 9 kişilik arkadaş grubuyla Kudüs'e gitti. 6 Eylül’de İsrail’in ablukasında cuma namazı kılmak için toplanan Filistinlilere yapılan saldırıda kızım vuruldu. Kızımın üzerinde hiçbir kesici veya delici alet yoktu. Masumdu. Onun ölümüne sebep olan kişiler ve ilgili devletle ilgili şikayetçiyim."

İsrail Askerleri Hakkında İddianame Hazırlanacak

Filistin'deki adli makamlar tarafından gönderilen ve Eygi'nin ölümüne neden olan şüphelilere ilişkin bilgilerin tercüme işlemleri devam ediyor. Soruşturma kapsamında, şüpheliler hakkında "insanlığa karşı suç işleme" başlığı altında "kasten öldürme" suçundan iddianame hazırlanacak. Eygi'nin ölümüne karışanların kimliklerinin tespit edilmesinin ardından dava açılması bekleniyor.

Protestoda Vurulmuştu

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 11 yaşındaki Filistinli çocuğu öldürdü İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 11 yaşındaki Filistinli çocuğu öldürdü

Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlenen barışçıl bir gösteri sırasında İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu başından vurularak ağır yaralanmıştı. ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetmişti. Cenazesi, 14 Eylül'de Aydın'ın Didim ilçesinde toprağa verilmişti.

Bu olay, uluslararası camiada da büyük yankı uyandırmış, birçok insan hakları savunucusu Eygi'nin ölümünü kınamıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise olaya ilişkin soruşturmayı derinleştirerek, sorumluların cezalandırılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: aa