Sudan'da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalarda son iki günde 46 kişi öldü, 42 kişi yaralandı. Hartum ve Cezira eyaletlerinde sivillere yönelik saldırılar sürüyor.

Sudan’da 18 aydır devam eden iç savaş, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında giderek şiddetleniyor. Son iki günde gerçekleşen çatışmalarda 46 kişi yaşamını yitirdi, 42 kişi ise yaralandı. Çatışmalar, özellikle başkent Hartum ve Cezira eyaletinde yoğunlaştı.

Hartum ve Umdurman’da Saldırılar

Hartum Eyaleti Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Umdurman kentine düzenlenen topçu saldırısı sonucunda 1 kız çocuğunun hayatını kaybettiği, 17 sivilin ise yaralandığı belirtildi. Saldırının sorumlusu olarak HDK gösterildi.

Hartum’un güneyinde, Mayo Mahallesi’nde gerçekleşen hava saldırısında ise aktivistlerin verdiği bilgiye göre 20 sivil öldü, 27 kişi yaralandı.

Cezira Eyaletindeki Saldırılar

Cezira eyaletindeki Rifaa Şehri Direniş Komiteleri, HDK’nin bölgede başlattığı saldırılarda 25 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. HDK'nin Rifaa ve Tembul şehirlerine yönelik saldırılarının sürdüğü belirtildi.

Sudan’daki İç Savaşın Derinleşen Krizi

Sudan, 30 yıl süren Ömer el Beşir rejiminin devrilmesinin ardından sivil-asker yönetim kurulmasına karşın, ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi çatışmalara dönüştü. 17 aydan fazla süredir devam eden bu iç savaşta barış girişimleri sonuçsuz kaldı.

Bakan Işıkhan: Sendikalar Demokrasinin Teminatıdır Bakan Işıkhan: Sendikalar Demokrasinin Teminatıdır

Birleşmiş Milletler’e göre, Sudan’daki çatışmalar sonucunda bugüne kadar 20 binden fazla insan hayatını kaybetti, 10 milyondan fazla kişi yerinden edildi, 25 milyon kişi ise insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: aa