Antalya Gülşen-Mehmet Fehmi Diktaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı öğrencilerinden oluşan “Makinecanlar007” takımı, geliştirdikleri insanlı ilk yardım dronu “Fehmican” ile TEKNOFEST 2023 İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda büyük bir başarıya imza attı. Afet Yönetimi Kategorisi’nde yarışan lise öğrencileri, binlerce proje arasından sıyrılarak Türkiye birinciliğini kazandı. “Fehmican” isimli dron, kara araçlarının ulaşamayacağı dağlık veya afet bölgelerinde mahsur kalan kazazedelere yardım ulaştırmak üzere tasarlandı. İki kişilik kapasitesi bulunan bu dron, kurtarma ekiplerine yardım ve malzeme taşıma gibi görevlerde kullanılmak üzere geliştirildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: "Üniversitelerimizde Sürdürülebilir ve Yeşil Kampüsler Hedefimiz" YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: "Üniversitelerimizde Sürdürülebilir ve Yeşil Kampüsler Hedefimiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ödül Aldılar
Adana’da düzenlenen final yarışmasında birincilik ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alan ekip, danışman öğretmenler Mehmet Tetik, Gözde Tuğçe Taşpınar ve Ümit Yurdakul’un rehberliğinde projenin geliştirilmesine büyük emek harcadı. Öğrencilerden oluşan ekipte takım kaptanı Şakire Naz Kurueş ile birlikte Mustafa Narman, Emirhan Bozkaya ve Ahmet Duman yer aldı. Ayrıca, proje Ticarileştirme Potansiyeli Ödülü de kazanarak gelecekteki başarılara göz kırptı.

Afet Bölgelerinde Hayat Kurtaracak
Proje, afet durumlarında ve ulaşılması zor alanlarda kazazedelere hızlı müdahale için geliştirildi. Ekip kaptanı Naz Kurueş, “Projemiz iki pilot ile birlikte kurtarma çalışmalarına aktif katılım sağlayacak şekilde tasarlandı. Deprem bölgelerinde veya dağlık alanlarda mahsur kalan kişilere su, yiyecek, giysi ve barınma malzemesi ulaştırmayı hedefliyoruz. Özellikle geçtiğimiz yıllarda yaşanan teleferik kazası gibi durumlarda kara araçları yetersiz kaldı. Bu tarz acil durumlarda hava desteği sağlayarak kurtarma ekiplerine yardımcı olmayı amaçlıyoruz,” dedi.

“Kadınların Gücüyle Başardık”
Naz Kurueş, özellikle kadın bir takım kaptanı olarak projenin zorluklarını aşarken yaşadığı deneyimleri de paylaştı. “Bir kız olarak bu projenin içerisinde yer almak ve gecemizi gündüzümüze katarak çalışmak zordu. Ancak ailem ve öğretmenlerimin desteğiyle bu noktaya geldim. ‘Yapamazsınız’ diyenlere inat, birinci olduk. Şimdi bu projemizi daha ileriye taşımak istiyoruz,” diyerek projenin daha da geliştirilmesi için çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

Hedef: “Fehmican”ı Uçurmak
Danışman öğretmen Mehmet Tetik ise projeyi daha da ileriye taşımak istediklerini ve şu an için motor güçlendirme çalışmalarına odaklandıklarını söyledi. “TEKNOFEST’e katılma hedefi projemize sonradan eklendi. Şu an için en büyük amacımız, ‘Fehmican’ı uçurmak. Motor gücünü artırarak ve kontrol sistemlerini ekleyerek projenin verimli kapasitesini yükseltmeyi planlıyoruz. Öğrencilerimiz çok çalıştı ve bu başarıyı elde ettiler. Gelecekte diğer meslek liselerine de ilham olacağına inanıyoruz” dedi.

Geliştirme İçin Destek Arayışı
Yaklaşık 500 bin liraya mal olan projenin daha ileriye taşınabilmesi için maddi desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten Tetik, “Hidrolik ve pnömatik sistemlerle manevra kabiliyetini artırmak ve dronun havada daha verimli çalışmasını sağlamak istiyoruz. Eğer yeterli destek sağlanırsa, bu projeyi ticari bir ürün haline getirip afet anlarında hayat kurtaran bir teknolojiye dönüştürebiliriz” dedi.

Kaynak: dha