Bakan Kacır: Milli ve özgün teknolojiler geliştirmekten başka alternatif yok Bakan Kacır: Milli ve özgün teknolojiler geliştirmekten başka alternatif yok

İstanbul Kent Üniversitesi'nden Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Can Pehlivanoğlu, Türk iş insanlarını, yurt dışında ticaret yaparken dolandırıcılık risklerine karşı uyararak dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı. Pehlivanoğlu, özellikle Orta Doğu ve Körfez bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerle iş yaparken, güvenilir iş ortakları bulmanın ve gerekli hukuki tedbirlerin alınmasının önemine dikkat çekti.

İstanbul Kent Üniversitesi Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Can Pehlivanoğlu, yurt dışında ticaret yapan Türk iş insanlarının alacak tahsilatında sık sık sorun yaşadıklarını belirterek, dolandırılma riskine karşı uyarılarda bulundu. Özellikle Orta Doğu ve Körfez bölgelerinde faaliyet gösteren paravan şirketlerin varlığına dikkat çeken Pehlivanoğlu, iş yapmadan önce hukuk danışmanlarından ve konsolosluklardan bilgi alınması gerektiğini vurguladı.

"Dolandırıcılığa Karşı Önlem Alınmalı"

Pehlivanoğlu, yabancı şirketlerle ticaret yaparken sahte internet siteleri ve sosyal medya hesaplarına aldanmamak gerektiğini belirterek, “Özellikle büyük ticaretlerde, alıcı ya da satıcı şirketin varlığını fiziki olarak teyit edin. Ayrıca, belgelerin asıllığını hukukçulara kontrol ettirin. Sahte belgelerle kandırılabilirsiniz” dedi.

"Çifte Zarara Uğrayabilirsiniz"

Dolandırıcılığın klasik yöntemleri hakkında bilgi veren Pehlivanoğlu, “Yabancı şirketler önce küçük siparişlerde güven oluşturup sonra büyük siparişlerde ödemeyi yapmayarak dolandırıcılık yapabiliyorlar. Bu durumda hem sattığınız malın parasını alamıyorsunuz hem de vergi yükümlülükleriniz devam ediyor” diyerek iş insanlarını uyardı.

"Hukuki ve Mali Güvenceler Alınmalı"

Yurt dışında ticaret yaparken hukuki güvenceler alınması gerektiğini söyleyen Pehlivanoğlu, “Teminat mektubu almak, ödeme planları oluşturmak gibi yöntemlerle dolandırıcılıktan korunabilirsiniz. Ayrıca, konsolosluklara yapılan şikayetlerle başkalarının da mağduriyetinin önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı.

"Siber Dolandırıcılığa Dikkat"

Pehlivanoğlu, son dönemde siber saldırılarla yapılan dolandırıcılıklara da dikkat çekerek, “Yazışmalarınıza dahil olan üçüncü şahıslar, banka hesaplarını değiştirip ödemeleri kendi hesaplarına yönlendirebiliyorlar. Bu nedenle iş yaptığınız şirketin banka bilgilerini de doğrulamanız gerekiyor” dedi.

Kaynak: dha