İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Çelik, Tekirdağ'da yapı stokunun Marmara Denizi'nde olası büyük bir depreme hazır olmadığını belirtti. Prof. Çelik, Türkiye genelindeki yapı teknolojilerinin benzer sorunlar taşıdığına dikkat çekerek, deprem riskine karşı daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Deprem ve Yapısal Tasarım Günü' etkinliğinde, olası Marmara Depremi ve yapıların deprem dayanıklılığı tartışıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Çelik, Marmara Denizi’nde meydana gelebilecek 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremin Tekirdağ’ı ciddi şekilde etkileyeceğini söyledi. Çelik, "Tekirdağ’daki yapı stoku bu büyüklükte bir depreme hazır değil" dedi.

Türkiye Geneli Yapı Teknolojileri Yetersiz
Prof. Dr. Çelik, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki yapı stokunun benzer sorunlar taşıdığını belirterek, "Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep'teki yapı stoku neyse Türkiye genelinde durum benzer. Bu durum sadece Tekirdağ için değil, İzmir ve Bursa gibi şehirler için de geçerli," dedi. Prof. Dr. Çelik, İstanbul’un da olası bir 7-7,5 büyüklüğündeki depreme tam anlamıyla hazır olmadığını ve özellikle konutlardaki güçlendirme çalışmalarının yetersiz olduğunu ifade etti.

Fabrikalarda Güçlendirme Çalışmaları Sürüyor
NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin ise açılış konuşmasında, 6 Şubat’taki depremlerden bu yana Tekirdağ'daki fabrikalarda güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Prof. Şahin, "Bölgede 2 milyon metrekarelik alan hibrit deprem güçlendirme tekniği ile güçlendirildi," dedi.

Kumpaslardan darbe girişimine teröristbaşı Gülen'in kirli geçmişi Kumpaslardan darbe girişimine teröristbaşı Gülen'in kirli geçmişi

Çalıştay Sunumlarla Devam Etti
Çalıştay, Türkiye ve dünyadan katılımcıların depremle ilgili sunumlarıyla devam etti. Depreme dirençli yapılar ve yenilikçi güçlendirme teknolojileri hakkında çeşitli bilgiler paylaşıldı.

Kaynak: dha