Türk cerrahlar tarafından kapalı yöntemle gerçekleştirilen kalp ameliyatları, yurt içi ve dışından 300'den fazla hekimin canlı yayında izlediği bir başarıya imza attı. Operasyonları yöneten Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Minimal İnvaziv Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Serkan Durdu, bu teknikle Türkiye'nin dünya genelinde lider konumda olduğunu vurguladı.

Kalp Sağlığında Teknolojik Atılım

Prof. Dr. Serkan Durdu, kalp cerrahisinde kullanılan teknolojilerin hasta konforunu artırdığını ve komplikasyon risklerini en aza indirdiğini belirtti. Açık cerrahiye alternatif olarak uygulanan minimal invaziv yöntemin dünya çapında sayılı merkezlerde yapıldığını ifade eden Durdu, Türkiye'nin bu alanda büyük adımlar attığını söyledi. Kapalı ameliyatların göğüs kafesi açılmadan yapıldığını ve bu sayede enfeksiyon ve kanama risklerinin azaldığını, hastaların daha hızlı taburcu olabildiğini dile getirdi.

Türkiye, Kalp Cerrahisinde Öncü Ülkeler Arasında

Türkiye'nin özellikle minimal invaziv ve robotik cerrahi alanında dünyada ilk üçte olduğunu belirten Prof. Dr. Durdu, "Türkiye artık izleyici değil, uygulayıcı ve öğretici konumda. Kalp cerrahisinde dünya genelinde örnek alınan ülkelerden biri olduk. Bundan büyük gurur duyuyoruz." dedi. Türkiye’nin kalp cerrahisinde bu teknolojilerle öne çıktığını ve yabancı ülkelerden çok sayıda hastanın kapalı ameliyatlar için Türkiye'yi tercih ettiğini belirtti.

Uluslararası Zirvede Genç Cerrahlara Eğitim

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Robotik/Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Zirvesi" ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Durdu, Türkiye'nin bu zirvede dünyanın dört bir yanından gelen cerrahları ağırladığını söyledi. Zirvede, minimal invaziv yöntemlerle ilgili bilgi paylaşımı yapılırken, genç cerrahların eğitiminin de önemine vurgu yapıldı.

Minimal İnvaziv Ameliyatların Avantajları

Prof. Dr. Durdu, bu tür kapalı ameliyatların hastaya sağladığı avantajları şöyle sıraladı: "Göğüs kafesi açılmadığından yara izi az, enfeksiyon riski düşük, kanama az ve hastanede yatış süresi kısa. Ayrıca sosyoekonomik ve psikososyal açıdan da büyük faydalar sağlıyor."

‘KOAH risk faktörleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor’ ‘KOAH risk faktörleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor’

Türkiye'nin bu başarılarıyla sağlık turizmi açısından da büyük bir cazibe merkezi haline geldiğini ve özellikle Körfez ülkeleri, Almanya, İsveç ve Rusya'dan hastaların Türkiye'ye akın ettiğini belirten Prof. Dr. Durdu, bu operasyonların uluslararası alanda büyük ilgi gördüğünü vurguladı.

Kaynak: aa