Erzincan'da yaşayan Hasan Akın (55), 14 yıl boyunca biriktirdiği yaklaşık 1 milyon eski eşya ve antika ürünle bir müze açmayı hedefliyor. Ticaret amacıyla başladığı koleksiyonculuk serüveni zamanla bir hobiye dönüşen Akın, satmaya kıyamadığı tarihi eserleri sergileyerek geçmişi yaşatmayı planlıyor.

"Müze Yapma Hayalim Var"

Hasan Akın, yıllardır topladığı antika eşyaları satmak yerine biriktirmeyi tercih ettiğini belirterek şunları söyledi: "İş hayatıma berber olarak başladım, 2010'dan sonra ise ikinci el eşya alıp satmaya başladım. Ancak, aldığım antikaları satmaya kıyamayınca biriktirmeye başladım. Vatandaşlar satın almak istiyor ama kıyamıyorum. Bu yüzden bir müze açma hayali kurmaya başladım."

"Bir Milyona Yakın Ürün Var"

14 yıllık süreçte biriktirdiği eşyaların çoğu Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait. 300 yıllık eserlerin de bulunduğu koleksiyonun en değerli parçalarından biri ise 1950 yapımı, 150 bin lira değerindeki pirinç koltuk takımı. Akın, "Sayısı tam bilinmemekle birlikte bir milyona yakın eşyam var. Ancak dükkanım küçük olduğu için ziyaretçileri gezdiremiyorum. Bu ürünleri halkla paylaşmak istiyorum, bu yüzden bir müze açmak için yer arayışı içerisindeyim," dedi.

"Erzincan’ı Anlatan Bir Müze Kurmak İstiyorum"

Hasan Akın, Erzincan'ın tarihi ve kültürel mirasını anlatan bir müze açmak için yerel yöneticilerle görüşmeler yaptığını belirtti. "Vali Bey ve Belediye Başkanımızla görüştüm, talebimi ilettim ve olumlu karşılandığını gördüm. Erzincan’ı ve Türkiye genelindeki geçmiş dönemleri anlatan bir müze açabilirsek çok mutlu olacağım," diye ekledi.

Narin’e ithaf edilen özel bölüm yürekleri burktu Narin’e ithaf edilen özel bölüm yürekleri burktu

Hasan Akın, atalarından kalan bu değerli eserleri bir müze aracılığıyla geleceğe taşımayı ve Erzincan'ın kültürel mirasını daha geniş kitlelere tanıtmayı amaçlıyor.

Kaynak: dha