Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akan, Konya ve Eskişehir'de tavuklarda tespit edilen kuş gribi vakalarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Akan, halk arasında 'kuş gribi' olarak bilinen H5N1 virüsüne karşı Türkiye’de tüm önlemlerin alındığını ve insanlara yönelik bir salgın riskinin bulunmadığını belirtti.
Kuş Gribi ve Etkileri
Prof. Dr. Akan, H5N1 virüsünün kanatlı hayvanlarda yüksek ölüm oranına sahip olduğunu ifade ederek, "Bu virüs kanatlılarda çok ölümcül. Ölüm oranı arttıkça çevreye bulaşma riski de artıyor. Bu nedenle, kanatlı hayvan yetiştiricileri ölüm oranlarında bir artış gözlemlerlerse, veteriner hekimlere veya tarım müdürlüğü yetkililerine başvurarak kuş gribi olup olmadığının tespit edilmesini sağlamalıdır" dedi. Virüsün yayılmasının temel nedeni olarak göçmen kuşların göç hareketlerine dikkat çeken Akan, bu durumun mevsimsel olarak kendiliğinden çözülmesinin muhtemel olduğunu ifade etti.
Türkiye’de Alınan Önlemler
Türkiye’de kuş gribi vakalarına karşı titiz bir önlem sürecinin yürütüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Akan, "Tarım ve Orman Bakanlığı ile üreticiler kuş gribi konusunda deneyimli ve bilinçli. Risk durumunda, hayvan hareketlerinin durdurulması ve vakaların karantina altına alınması sağlanıyor. Karantina uygulamasıyla birlikte, 3 kilometrelik alanda hayvanlar kontrol altına alınıyor ve 10 kilometrelik 'izleme zonu' içindeki kanatlı hareketleri izleniyor" dedi.
İnsan Sağlığına Etkisi
Kuş gribinin insan sağlığına yönelik potansiyel etkilerinin dünya genelinde araştırıldığını belirten Prof. Dr. Akan, "Şu ana kadar insan sağlığına yönelik ciddi bir risk bulunmadı. Türkiye’de de insanlara bulaşma riskine karşı gerekli tüm tedbirler alınıyor" ifadelerini kullandı.
Bu açıklamalarla Prof. Dr. Mehmet Akan, halk sağlığı açısından endişe gerektiren bir durum olmadığını belirtti ve vatandaşları bu konuda rahat olmaları yönünde bilgilendirdi.