Ağır çanta taşıyan öğrencilerde sırt ve bel ağrısı riski artıyor Ağır çanta taşıyan öğrencilerde sırt ve bel ağrısı riski artıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ozan Akıncı, safra kesesi taşlarının özellikle fazla kilo, obezite ve genetik faktörlerle ilişkili olduğunu ve yetişkinlerin yüzde 10'unda görüldüğünü belirtti. Safra taşlarının semptomatik durumlarında en etkili tedavi yöntemi ameliyattır.

Safra Kesesi Taşları ve Risk Faktörleri

Medicana International İstanbul Hastanesi'nden Doç. Dr. Ozan Akıncı, safra kesesi taşlarının, genellikle kolesterol, bilirubin, safra tuzları ve kalsiyumdan oluşan katı tortular olduğunu ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unda görüldüğünü açıkladı. Özellikle fazla kilo, obezite ve genetik faktörlerin, safra kesesi taşı gelişiminde önemli rol oynadığını belirtti.

Beslenme ve Yaşam Tarzı Etkisi

Toplumda yağlı ve kızartma türü yiyeceklerin fazla tüketilmesi safra taşlarının oluşumunu tetikliyor. Kolesterolün diyetle fazla alınması, safra sıvısında taş gelişimini hızlandırıyor. Ayrıca safra kesesinin yeterince boşalamaması da taş oluşumuna neden olabiliyor.

Belirtiler ve Teşhis

Safra kesesi taşları; karında ağrı, şişkinlik, bulantı, kusma ve sağ omuzda ağrı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Özellikle yağlı yemeklerden sonra ağrılar ortaya çıkabiliyor ve birkaç saatten birkaç güne kadar sürebiliyor. Safra kesesi taşlarının varlığı durumunda erken teşhis, tedavi açısından önem taşıyor.

Tedavi Yöntemleri

Safra kesesi taşlarının kesin tedavisi ameliyat ile mümkün. Doç. Dr. Ozan Akıncı, kapalı yöntemle yapılan laparoskopik kolesistektomi ameliyatının dünya genelinde altın standart olduğunu belirtti. Bu yöntem, karından küçük deliklerden girilerek kamera eşliğinde gerçekleştirilen bir işlem olup, ortalama 30-60 dakika sürmektedir. Ameliyat sonrası hastalar genellikle bir gün içinde taburcu olabiliyor ve hızlı bir şekilde normal yaşantılarına dönebiliyorlar.

Küçük taşlara yönelik ise ilaç tedavisi ve diyet uygulanabilirken, 5 milimetreden büyük taşlar için ameliyat şart.

Ameliyat Sonrası Yaşam

Safra kesesinin alınmasının, sindirim üzerinde ciddi bir problem yaratmayacağını belirten Akıncı, ameliyat sonrası ilk 4 hafta içinde yağlı ve yüksek kolesterollü gıdalardan kaçınılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bu adaptasyon sürecinin ardından vücut normal işleyişine devam eder.

Bu bilgiler ışığında, safra kesesi taşı şikayeti olan kişilerin vakit kaybetmeden uzmana başvurmaları önerilmektedir.

Kaynak: aa