Gazze Şeridi'nde yakıt ve ham madde sıkıntısı nedeniyle ekmek üretimi durma noktasına geldi. Acur Fırınları sahibi Kamil Acur, İsrail’in engellemeleri sürerse, bölgede ekmek krizinin baş göstereceğini belirtti.


Yakıt ve Ham Madde Kıtlığı Fırınları Vurdu

Gazze Şeridi'ndeki Acur Fırınları'nın sahibi Kamil Acur, ekmek üretimi için gerekli olan yakıt ve ham madde girişinin İsrail tarafından engellenmesi nedeniyle bölgede büyük bir ekmek krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu. Acur, Gazze’nin kuzeyinde yer alan fırınların bir bir kapanmak zorunda kaldığını ifade ederek, ciddi bir gıda krizinin kapıda olduğunu belirtti.

Kamil Acur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'nin kuzeyi için "açlık" tehlikesi olduğunu vurguladı.

6 Fırından 5’i Kapandı

Acur, yakıt krizinin Gazze ve kuzey bölgelerindeki fırınlar üzerinde büyük bir baskı yarattığını, sahibi olduğu 6 fırından 5’inin kapanmak zorunda kaldığını ifade etti. Acur, "İsrail'in ham madde ve yakıt girişini engellemeyi sürdürmesi halinde son fırınımız da bir hafta içinde kapanma riskiyle karşı karşıya." dedi.

Gazze'deki fırınlara 10 gündür yakıt ulaştırılamadığına dikkat çeken Acur, yaklaşık bir aydır da un, şeker ve maya gibi temel malzemelerin girişinin kısıtlandığını belirtti.

Ekmek Kıtlığı Yaklaşıyor

Acur, Gazze’nin kuzey bölgelerinde yaşayan Filistinlilerin çoğu için tek yiyeceğin bir somun ekmek olduğunu belirterek, yakıt ve ham madde krizinin çözülmemesi halinde bölgede ciddi bir ekmek krizinin başlayacağını ifade etti. Açık kalan son fırının kapanması durumunda ekmek bulmanın imkansız hale geleceğini söyledi.

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi'nin Bişkek Bildirisi kabul edildi Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi'nin Bişkek Bildirisi kabul edildi

Acur, uluslararası kuruluşlara ve yardım kuruluşlarına "acil müdahale" çağrısında bulunarak, krizin daha fazla büyümeden çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Gazze’de Yaşam Mücadelesi

İsrail’in Gazze’ye yönelik devam eden abluka ve saldırıları, bölgede yaşayan yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin hayatını ciddi şekilde etkiliyor. Gıda, su ve ilaç gibi temel ihtiyaçlara ulaşmak neredeyse imkansız hale gelirken, özellikle ekmek gibi temel gıdalarda büyük bir kriz yaşanıyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında en az 41 bin 206 Filistinli hayatını kaybetti, bu ölümlerin büyük bir kısmını kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Sivil altyapı da büyük oranda tahrip edilmiş durumda, halk, hastaneler ve eğitim kurumları gibi yerlere sığınarak hayatta kalmaya çalışıyor.

Kaynak: aa