Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarını "süper izin" ile hızlandıracak Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarını "süper izin" ile hızlandıracak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Eylül ayında tüketici fiyatları bazında en fazla fiyat artışı yüzde 50,4 ile diğer konaklama hizmetlerinde, özellikle öğrenci yurtlarında görüldü. Bu artışı yüzde 45,27 ile üniversite eğitimi ve yüzde 34,25 ile yumurta fiyatlarındaki artış takip etti.

En Fazla Artış Gösteren Diğer Ürünler

Eylül ayında fiyat artışı gösteren diğer kalemler arasında, çocuk bakım hizmetleri (kreşler) yüzde 23,86, taze balık yüzde 18,65 ve otobüsle şehir içi yolcu taşımacılığı yüzde 12,74 oranında yükseldi. Eğitim ve gıda sektörlerindeki bu artışlar, tüketici bütçelerinde önemli bir etkiye neden oldu.

En Fazla Fiyat Düşüşü Kişisel Aksesuarlarda

Aynı dönemde en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 4,31 ile başka yer sınıflandırılmış diğer kişisel aksesuarlarda yaşandı. Mobil telefon, ekipman ve aksesuarları yüzde 3,93, kahvaltılık tahıl ürünleri yüzde 3,67 ve hava yolu ile yolcu taşımacılığı yüzde 3,36 oranında düşüş gösteren diğer ürünler arasında yer aldı.

TÜİK Tablolarında Değişikliğe Gitti

TÜİK, Eylül ayı verilerini açıklarken enflasyon haber bültenindeki tablolarda da değişiklik yaptı. Daha önceki raporlarda sınırlı sayıda temel başlık ve değişim oranları yer alırken, yeni düzenlemeyle Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması (COICOP) 5'li seviyede tüm temel başlıkları içeren bir tablo kamuoyuyla paylaşıldı. Bu tabloda hem aylık hem de yıllık değişim oranları görülebiliyor.

Bu değişiklikler, tüketici fiyatlarındaki detayları daha geniş bir perspektifte incelemeyi amaçlıyor.

Kaynak: aa