Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'nin 79'uncu kuruluş yıl dönümü mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'nin 79'uncu kuruluş yıl dönümü mesajı

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ihracat güzergahı olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki dönemde 60 milyar avroya ulaşmasının hedeflendiğini söyledi. Almanya'nın Türkiye ile güçlü ekonomik bağlara sahip olduğunu vurgulayan Bozay, iki ülkenin sadece ticari ilişkilerde değil, NATO müttefikliği ve bölgesel istikrar konularında da yakın işbirliği içinde olduğunu dile getirdi.

Alman Birliği Günü'nde İlişkiler Güçlendirildi

Bu açıklamalar, Almanya Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg’un, Alman Birliği Günü'nün 34’üncü yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen resepsiyonda yapıldı. Resepsiyona diplomatlar ve misyon şefleri katıldı. Bozay, konuşmasında Almanya’nın Türkiye için önemli bir ortak olduğunu ve iki ülkenin NATO müttefikliğinin yanı sıra, ticaret ve ekonomi alanlarında sıkı işbirliği içinde olduklarını vurguladı. Ayrıca, Türk toplumunun Almanya'daki katkılarına da değinen Bozay, "Bugün 3 milyonu aşan Türk toplumu, Almanya’nın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir" dedi.

AB Üyeliği İçin Almanya'nın Desteği Bekleniyor

Bozay, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde Almanya'nın desteğine güvendiklerini belirterek, "Türkiye’nin AB tam üyesi olmadığı bir Avrupa, bütün olamaz" ifadesini kullandı. Türkiye’nin bölgesel ve küresel sınamalarla başa çıkmada önemli katkılar sağlayabileceğini dile getiren Bozay, özellikle Gazze ve Ukrayna’daki krizlere değinerek, Türkiye’nin bu sorunların çözümünde büyük rol oynayabileceğini söyledi.

Almanya-Türkiye İlişkilerinde 100 Yıllık Dostluk

Almanya Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg ise bu yıl Almanya ile Türkiye arasındaki dostluğun 100’üncü yılını kutladıklarını belirterek, iki ülke arasındaki ekonomik bağların tarihsel gelişimine dikkat çekti. Almanya'nın 2023 yılında Türkiye ile ticaret hacminin 55 milyar avroya ulaştığını ve bu rakamın yeni bir rekor olduğunu vurgulayan Sorg, iki ülkenin ticari ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini dile getirdi.

Sorg, ayrıca Almanya'daki Türk toplumunun ülkeye önemli katkılarda bulunduğunu belirterek, Türkiye'den gelen göçmenlerin Almanya’da sadece iş bulmadıklarını, aynı zamanda Almanya'yı bir yuva haline getirdiklerini ifade etti.

Kaynak: dha