Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde yaşayan 59 yaşındaki Sultan Şenses, kemik erimesi hastalığı nedeniyle engelli olan üç oğlunu her gün sırtında 4. kattan indirip dışarı çıkararak büyük bir fedakarlık örneği sergiliyor. Mahmut (28), Mehmet Hadi (24) ve Ömer Faruk (21) Şenses kardeşler, doğuştan gelen kemik erimesi hastalığı nedeniyle hareket kısıtlılığı yaşıyor ve tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşıyorlar. Sultan Şenses, çocuklarının dışarıda temiz hava alabilmesi için onları her gün sırtında taşıyarak zorlu bir mücadele veriyor.

Bir Anne ve Üç Engelli Oğul: Günlük Mücadeleleri
Şenses ailesi, Bismil'in Fırat Mahallesi’ndeki asansörsüz bir apartmanın 4. katında yaşıyor. Her gün sırtında üç oğlunu dışarı çıkaran Sultan Şenses, çocuklarının dışarıda vakit geçirebilmeleri için büyük bir emek veriyor. Üç oğlunun da dışarı çıkamadığı zamanlar evde televizyon izleyip kitap okuduklarını belirten Sultan Şenses, oğullarının sosyal hayatlarının sınırlı olmasından duyduğu üzüntüyü dile getiriyor. Tek isteği ise asansörün yapılması, böylece hem kendisinin hem de çocuklarının daha rahat bir yaşama kavuşması.

Mehmet Hadi’nin Arka Sokaklar Hayali
Ailenin ortanca oğlu Mehmet Hadi Şenses, annesinin fedakarlıkları sayesinde liseyi bitirmiş. Annesinin sırtında okula gidip gelen Mehmet Hadi, bu duruma alışmış olmasına rağmen hayallerinden vazgeçmemiş. En büyük hayali, yıllardır izlediği Arka Sokaklar dizisinin oyuncuları Zafer Ergin, Şevket Çoruh ve Özgür Ozan ile tanışmak. "Diziyi yıllardır izliyorum, hiçbir bölümünü kaçırmadım. Onlarla bir gün tanışmak, çay içmek ve sohbet etmek en büyük hayalim" diyen Mehmet Hadi, Galatasaray ve Amedspor taraftarı olduğunu da ekliyor.

Lösemiyi Yenen Atussa Okula Dönmek İstiyor Lösemiyi Yenen Atussa Okula Dönmek İstiyor

Asansörün Olmaması Hayatı Zorlaştırıyor
Mehmet Hadi, annesinin sırtında arkadaşlarıyla buluşmaya ve berbere gittiğini belirtiyor. Ancak asansörün olmaması hem onun hem de annesi Sultan Şenses’in hayatını zorlaştırıyor. "Asansörümüz olsa daha sık dışarı çıkabilir ve parklarda daha uzun süre vakit geçirebiliriz. Anneme bu kadar yük olmak istemiyorum. Bu durum onu da çok yoruyor" diyen Mehmet Hadi, tedavi olmayı ve arkadaşlarıyla futbol oynamayı hayal ettiğini ifade etti. "Eğer bir gün evden çıkamazsam o gün kendimi hasta hissediyorum" diyen genç, sosyalleşmenin hayatı için ne kadar önemli olduğunu dile getirdi.

Bir Annenin Bitmeyen Mücadelesi
Sultan Şenses, üç engelli oğlunun tüm ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir fedakarlıkla yaşamını sürdürüyor. "6 çocuğum var, 3’ü sağlıklı, diğer 3’ü kemik erimesi hastası" diyen Sultan Şenses, 10 yıl önce eşini kaybetmiş. O zamandan beri çocuklarına hem anne hem baba olarak bakan Şenses, asansörsüz binada oğullarını sırtında taşıyarak 55 basamak inip çıkıyor. "Çocuklarımı dışarı çıkaramıyorum. Sırtıma alıp indiriyorum. Binada asansör yeri var ama asansör yok" diyen Şenses, kendisinin zorlandığını ancak hiçbir zaman bu durumdan şikayet etmediğini ifade ediyor.

Asansör Hayali ve Toplumdan Beklentiler
Sultan Şenses, tek dileğinin çocuklarının daha rahat bir yaşam sürebilmesi için asansör yardımı olduğunu belirtiyor. Çocuklarının maaşı olduğunu ve maddi olarak bir eksiklikleri olmadığını söyleyen Şenses, "Tek ihtiyacımız asansör. Kim yardım ederse Allah razı olsun. Çocuklarım için hiçbir zaman of bile demedim" diye ekledi. Çocuklarının dış dünyayla daha fazla etkileşimde olabilmesi için asansörün bir çözüm olacağını dile getiren Şenses, toplumun bu tür engelleri olan bireyler için daha duyarlı olmasını istiyor.

Kaynak: dha