"Çocuk parklarında güvenlikten taviz vermeyin! Plastik donanımlar, kauçuk zeminler ve düzenli bakım, çocuklarımızın güvenliği için olmazsa olmazlar. 🌳 #ÇocukGüvenliği #OyunAlanıStandartları"

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, çocuk parklarının güvenliği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Güvenli bir oyun alanı oluşturmanın, çocukların sağlıklı bir şekilde gelişimi için hayati öneme sahip olduğunu belirten uzmanlar, oyun parklarındaki malzeme seçiminden, zemin düzenlemesine kadar dikkat edilmesi gereken unsurlara değindi.

Plastik Donanım ve Kauçuk Zemin Önerisi:

Kötü Kokular Gelen Evden 3 Kamyon Dolusu Çöp Çıkarıldı Kötü Kokular Gelen Evden 3 Kamyon Dolusu Çöp Çıkarıldı

İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, çocuk parklarında kullanılan oyuncak ve donanımların, çocukların yaralanmalarını önleyecek şekilde plastik malzemeden yapılmasının önemine vurgu yaptı. “Zemin ise yine çocukların yaralanmalarını engelleyecek biçimde kauçuk malzemeden yapılmalı. Kum zemin, düşme ve yaralanmalara, mikrop kapmaya neden olacağı için tercih edilmemeli,” diye ekledi. Ayrıca, kum zeminin hayvan dışkısı gibi sağlık açısından risk oluşturabilecek durumlar için uygun olmadığını belirtti.

Oyun Alanlarının Çevresi ve Güvenliği:

Parkların çevresel düzenlemelerinin de güvenlik açısından büyük önem taşıdığını belirten Dr. Uçan, parkların çevresinin ani çocuk fırlamaları göz önünde bulundurularak yaklaşık 1.5 metre yüksekliğinde doğal çit veya duvarla çevrilmesi gerektiğini belirtti. “Büyüklüğüne göre parkın bir kısmı çim ve doğal ağaç olmalı. Bu alanda meyve ağaçları varsa, bunların ilaçlanmasına dikkat edilmeli. Ayrıca zehirlenmeye sebep olabilecek ağaçlardan kaçınılmalıdır,” diye ekledi.

Avrupa Standartlarına Uyumun Önemi:

Çocuk parklarının güvenliği konusunda uluslararası standartların önemine değinen Dr. Uçan, Avrupa Birliği BS EN1176 ve 1177 standartlarının oyun alanı ekipmanlarının tasarımı, kurulumu ve bakımını kapsadığını ve bu standartlara uyumun isteğe bağlı olmasına rağmen, çocukların güvenliğini sağlamak adına önemli bir adım olduğunu ifade etti. Türkiye’de de geçerli olan ‘TS EN 1176 Oyun Alanı Ekipmanı ve Yüzey Elemanları Güvenlik Kuralları’ standardının, oyun alanlarının güvenliği için kritik olduğunun altını çizdi.

Düzenli Bakım ve Gözetim Şart:

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, çocuk parklarındaki bakım çalışmalarının önemine değindi. Oyun parklarında salıncak, tahterli, tırmanma halatlı donatılar ve trambolin gibi oyuncakların düzenli mekanik bakımının yapılması gerektiğini belirtti. “Arızalı ya da hasarlı parçalar anında değiştirilmelidir. Varsa yeraltı elektrik kaçakları tespit edilip onarılmalı, ahşap direklerin çürüme tehlikelerine dikkat edilmeli,” dedi. Ayrıca park çevresinde trafik güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Gezen, bu tür parkların sürekli olarak belediyelerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin gözetimi altında bulundurulması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi