Türkiye'nin en uzun soluklu film festivali olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, 'Hikayemiz Birlikte' sloganıyla bu yıl 61. kez düzenlenecek. 5-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde 80'e yakın film 6 farklı salonda izleyiciyle buluşacak.

Festivalin Geçmişi ve Bu Yılki Teması

1964 yılında Belediye Başkanı Avni Tolunay’ın girişimiyle başlayan Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 61. kez sinemaseverlerle buluşuyor. Geçen yılki 'sansür' tartışmaları nedeniyle iptal edilen festival, bu yıl 'Hikayemiz Birlikte' temasıyla geri dönüyor. Festival kapsamında şehrin çeşitli noktalarına elinde altın renkli portakal tutan 'Venüs' heykeli yerleştirildi.


Festivalin Başlangıcı: Kortej ve Açılış Töreni

Festival, 5 Ekim Cumartesi günü saat 15.30'da geleneksel kortej ile başlayacak. Kentte büyük bir ilgiyle beklenen korteje usta sanatçılar katılacak. Cam Piramit’te düzenlenecek açılış töreninde, Farah Zeynep Abdullah ve Aras Bulut İynemli 'Başarı Ödülleri' alacak. Ayrıca Işıl Yücesoy, Şerif Sezer, Erdal Özyağcılar, Müjdat Gezen ve Selçuk Yöntem’e 'Onur Ödülleri' verilecek. Festivalin kapanışı ve ödül töreni ise 12 Ekim Cumartesi günü yine Cam Piramit’te yapılacak.


Yarışmalar ve Gösterimler

Festivalde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda 12, Kısa Film Yarışması'nda 10, Belgesel Yarışması'nda 8 ve Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda 18 ülkeden 12 film yarışacak. Gösterimler, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki Aspendos ve Perge salonları ile Konyaaltı ve Kepez ilçelerindeki sinema salonlarında gerçekleştirilecek. Öğrenci biletleri 5 lira, tam biletler ise 10 lira olarak belirlendi.


Jüri Kadrosu

Ulusal Uzun Metraj Yarışması Jürisi'nin başkanlığını senarist ve yazar Ferzan Özpetek üstlenirken, jüride Deniz Göktürk Kobanbay, Gökçe Bahadır, İlker Kaleli, Melis Behlil, Melisa Önel ve Mercan Dede yer alıyor. Uluslararası Uzun Metraj Yarışması'nın jüri başkanı ise İranlı yönetmen Mahmoud Kalari olacak.


Festivalde İlklere İmza Atılacak

Bu yıl festivalde ilk kez sinema okullarında çekilen öğrenci filmlerine yönelik Sinema Okulları Öğrenci Filmleri Yarışması düzenlenecek. Ayrıca, festival süresince Yeşilçam Festivali yapılacak ve Genco Erkal’ın anısına yönetmenliğini Selçuk Metin’in yaptığı 'Genco' belgeseli gösterilecek. Sinema sektörünün temel sorunlarının tartışılacağı Altın Portakal Film Festivali Sinema Çalıştayı da festival kapsamında gerçekleşecek.

Evgeny Grinko Ankara'da Unutulmaz Bir Konser Verdi Evgeny Grinko Ankara'da Unutulmaz Bir Konser Verdi

Ödüller ve Para Miktarları

Bu yıl festivalde farklı kategorilerde toplam 5 milyon lira para ödülü dağıtılacak. Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nda En İyi Film ödülü 1,5 milyon lira, En İyi Yönetmen ödülü 300 bin lira olacak. Belgesel Film kategorisinde En İyi Belgesel 150 bin lira, En İyi Kısa Film ise 100 bin lira ile ödüllendirilecek. Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nda ise En İyi Film 300 bin lira, En İyi Yönetmen ise 150 bin lira ödül kazanacak.


Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 61. kez sinema dünyasını bir araya getirirken, zengin içeriği ve ödülleriyle hem izleyicileri hem de sinema sektörünü heyecanlandırıyor.

Kaynak: dha