Zorunlu trafik sigortası, motorlu taşıtı bulunan vatandaşlarımızın kanunen yaptırmak zorunda oldukları sigorta türüdür.

Zorunlu trafik sigortası, herhangi bir trafik kazasında karşı tarafa verilecek olan bedeni ve maddi zararların tanzimini sağlayan, bir nevi karşı tarafın zararlarını güvence altına alan sigortadır. Öncelikle şunu bilmekte fayda var. Diyelim ki bir kazaya karıştınız ve hata sizde. Zorunlu trafik sigortası kesinlikle sizin zararınızı karşılamaz. Ancak zarar verdiğiniz aracın zararını karşılar. Daha sade bir ifadeyle zorunlu trafik sigortası, olası bir kazada karşı taraftaki araca ve 3. Şahıslara verdiğiniz zararı karşılar.

Togg T10F: 600 Km Menzille Yola Çıktı! Togg T10F: 600 Km Menzille Yola Çıktı!

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmak ve her yıl süresi dolduğunda tekrar yenilemek zorunda olduğunuz noktasında kanunların sizi yükümlü kıldığı sigortadır. Zorunlu trafik sigortanız yoksa, trafiğe çıkmanız kanunen yasaktır. Olası bir trafik denetiminde aracınız trafikten men edilir ve siz de trafik cezası yersiniz. Bu konuda kanunlar gayet nettir. Eğer taşıtınıza zorunlu trafik sigortası yaptırmadıysanız Türkiye Cumhuriyeti’nde trafiğe çıkmanız yasaktır.

Trafik denetimlerinde aracınızın zorunlu trafik sigortası yoksa polis tarafından aracınız derhal trafik şubelerin otoparkına çekilerek trafiğe çıkmanıza izin verilmez. Ancak sonra herhangi bir sigorta acentesine giderek zorunlu trafik sigortanızı yaptırarak aracınızı geri alabilirsiniz. Ancak şunu bilin ki, size trafik cezası kesilecektir. Ayrıca aracınızın otoparkta kaldığı her gün için ceza ödemek zorundasınız.

Aracınızın zorunlu trafik sigortasının bitiş tarihini sürekli kontrol etmek ve bittiğinde yeniletmek sizin sorumluluğunuzdadır. Bir çok sigorta acentesi müşterilerine sigorta tarihinin bitiminse SMS ile uyarı yapmaktadır. Ancak bu durum sigorta şirketleri için zorunluluk değildir ve herhangi bir sorumlulukları bulunmamaktadır. Ancak aracınıza kasko yaptırmak zorunlu değil tamamen sizin talebinize bağlıdır.

Editör: Haber Merkezi - UK