Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali açıklarında sismik veri toplama çalışmaları için hazırlıklarını tamamladı. Gemi, Somali'de 7 ay boyunca üç ruhsat sahasında çalışacak ve toplanan veriler sondaj aşamasına geçişte değerlendirilecek.
Somali Görevi İçin Hazırlıklar Tamamlandı
Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali'deki önemli görevine başlamak için tüm hazırlıklarını tamamladı. Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı arasında mart ayında imzalanan "Somali Kara ve Açık Deniz Blokları Alanında Mutabakat Zaptı" çerçevesinde Oruç Reis, Somali açıklarında denizde sismik veri toplama görevini üstlenecek.
Gemi, her biri yaklaşık 5 bin kilometrekareyi temsil eden üç ruhsat sahasında çalışmalarını yürütecek ve bu görev yaklaşık 7 ay sürecek. Görev esnasında Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi, Ataman Takip Gemisi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait iki firkateyn, Oruç Reis’e eşlik edecek.
Sismik Veri Toplama ve Değerlendirme Süreci
Oruç Reis'in Somali'de toplayacağı veriler, Türkiye'de Ankara TPAO Veri İşlem Müdürlüğü tarafından işlenip değerlendirilecek. Eğer değerlendirme sonucunda olumlu veriler elde edilirse, sondaj aşamasına geçilecek. Çalışmalar tamamlandığında, geminin Türkiye'ye geri dönmesi planlanıyor.
Oruç Reis Gemisi'nin Özellikleri
Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ve Türkiye’de inşa edilen Oruç Reis Araştırma Gemisi, sismik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik araştırmalar için özel olarak tasarlandı. Geminin özellikleri ise oldukça dikkat çekici; 87 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde ve 34 metre yüksekliğinde olan gemi, çok yönlü kullanıma sahip.
Oruç Reis, doğal kaynakların aranmasında, kıta sahanlığı ve yer kabuğu araştırmalarında önemli görevler üstleniyor. Ayrıca, deprem, tsunami, iklim değişikliği gibi doğal afetlerin araştırılması ve deniz yapılarının belirlenmesi amacıyla da kullanılabiliyor.
Tamamen Yerli ve Milli Mürettebat
Oruç Reis'te görev yapan tüm mürettebat, gemi adamları ve sismik araştırmacılar dahil olmak üzere Türk personelden oluşuyor. Sismik ve sörvey bölümlerinde çoğunlukla Türk personel görev alıyor ve tamamının yerli olması için personel yetiştirme çalışmaları sürdürülüyor.
Oruç Reis'in Geçmiş Çalışmaları
2017 yılında hizmete başlayan Oruç Reis Araştırma Gemisi, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) uhdesinde Akdeniz ve Marmara bölgesinde çalışmalar yaptı. 2022'den itibaren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Akdeniz ve Karadeniz'de, özellikle Sakarya Gaz Sahası’nda önemli sismik araştırmalar gerçekleştirdi. Toplamda 23 bin kilometrekarenin üzerinde 2 ve 3 boyutlu sismik veri toplama çalışmalarını başarıyla yürüttü.
Oruç Reis'in Somali görevine 5 Ekim’de başlaması ve 7 ay boyunca önemli sismik veriler toplayarak Türkiye'nin enerji arayışlarına katkı sağlaması hedefleniyor.