Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, avukatlara sözlü danışmanlık ve dilekçe yazma gibi hizmetler için belirlenen ücretler netleşti. İlk saatlik sözlü danışmanlık 3 bin 500 lira, dilekçe yazımı ise 4 bin 500 lira olacak.

Avukatlık Ücretlerinde Güncel Düzenleme

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi, avukatlara sağlanan hizmetler için ödenecek ücretlerde güncellemeler içeriyor. Avukat bürolarında verilen sözlü danışmanlık hizmetinin ilk saatinin ücreti 3 bin 500 lira olarak belirlenirken, takip eden her saat için ücret 1500 lira artacak. Çağrı üzerine başka bir yerde verilen danışmanlık hizmeti ise bir saate kadar 6 bin lira, takip eden her saat için 3 bin lira olacak.


Dilekçe ve Sözleşme Ücretleri

Her türlü dilekçe yazılması, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesinde avukatlara 4 bin 500 lira ödenecek. Kira sözleşmesi ve benzeri belgelerin hazırlanmasında ise bu ücret 6 bin lira olacak. Tüzük, yönetmelik, miras sözleşmesi ve vasiyetname gibi belgelerin hazırlanmasında ise avukatlık ücreti 24 bin lira olarak belirlendi. Şirket ana sözleşmeleri ve ticari işlere ilişkin sözleşmelerde avukatlara en az 16 bin lira ödenecek.


Diğer Hukuki İşlemler İçin Belirlenen Ücretler

Vergi uzlaşma komisyonlarındaki işlerin asgari avukatlık ücreti 18 bin lira olarak belirlenirken, uluslararası yargı yerlerinde takip edilen duruşmasız işlerde 80 bin lira, duruşmalı işlerde ise 150 bin lira ücret alınacak. Sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 18 bin lira, ağır ceza mahkemelerindeki davalar için ise 48 bin lira avukatlık ücreti belirlendi.


Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Ücretleri

Yargıtay’da görülen ilk derece davalar için 46 bin 500 lira, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay’da temyiz yoluyla görülen işlerin duruşması için ise 28 bin lira avukatlık ücreti ödenecek. Ayrıca, konusu para olan hukuki yardımlarda avukatlık ücreti, ilk 400 bin liralık kısım için %16, 11 milyon 600 bin liranın üzerindeki işlerde ise %1 olarak uygulanacak.


TBB Başkanı Erinç Sağkan'dan Teşekkür Mesajı

TBB Başkanı Erinç Sağkan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni avukatlık asgari ücret tarifesinin hayırlı olmasını diledi. Sağkan, tarifeye katkı sağlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve bürokratlara teşekkür etti.

Dünya Bankasından Türkiye'deki 4 projeye 1,9 milyar dolarlık finansman Dünya Bankasından Türkiye'deki 4 projeye 1,9 milyar dolarlık finansman

Yeni avukatlık asgari ücret tarifesiyle, avukatların çeşitli hizmetler için alacakları ücretler güncellenmiş oldu. Bu düzenleme, özellikle avukatların mesleki haklarını ve ücret standartlarını koruma amacını taşıyor.

Kaynak: aa