Yargıtay, "midesiz" sözü nedeniyle hapis cezasına çarptırılan sanığın mahkumiyetini, suç unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle bozdu.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, arkadaşına "midesiz" dediği için hapis cezasına çarptırılan sanık hakkındaki kararı bozdu. Daire, "hakaret" suçunun unsurlarının oluşmadığına karar vererek, kaba hitap tarzında değerlendirilen bu sözlerin, hukuki açıdan suç teşkil etmediğini belirtti.

Ankara’da yaşayan M.İ., evleneceğini öğrendiği arkadaşına, "Sen midesizsin, nasıl evlenirsin, evlenemezsin" dedi. Bu sözler üzerine hakarete uğradığını iddia eden arkadaş, savcılığa başvurdu. Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi, M.İ.'yi 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırarak bu cezayı kamuya yararlı bir işte çalışma yaptırımına çevirdi.

Sanık, sözlerinin hakaret içermediğini ileri sürerek kararı temyiz etti. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanığın sözlerinin kişilerin onur, şeref ve saygınlığını hedef alarak kişiyi küçük düşürmeye yönelik olmadığı gerekçesiyle mahkumiyet kararını bozdu.

Yargıtay Kararının Gerekçesi

Elektrik Ustalığından Organik Yumurta Üreticiliğine Geçiş Elektrik Ustalığından Organik Yumurta Üreticiliğine Geçiş

Yargıtay kararında, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesine göre hakaret suçunun unsurlarının, kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek somut fiil veya sövme fiili içerdiği vurgulandı. Mahkemeye göre, sanığın kullandığı sözler bu kriterlere uymadığı için hakaret suçunun unsurlarını taşımıyor. Yargıtay, bu nedenle yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Kaynak: aa