Sudan'da Çatışmalar Sürüyor: 46 Ölü, 42 Yaralı Sudan'da Çatışmalar Sürüyor: 46 Ölü, 42 Yaralı

Kastamonu ve Sakarya'da gece saatlerinde kuzey ışıkları gözlemlendi. Türkiye Uzay Ajansı, jeomanyetik fırtınaların orta enlemlerde de kuzey ışıklarının görülmesine neden olduğunu açıkladı.

Türkiye'de Kuzey Işıkları Görüldü

Kastamonu ve Sakarya'da dün gece gökyüzünde eşsiz bir doğa olayı gerçekleşti. Kuzey ışıkları, normalde kutup bölgelerinde gözlemlenmesine rağmen, bu kez Türkiye’nin kuzey bölgelerinde ortaya çıktı. Özellikle Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde, Karadeniz açıklarında görülen ışıklar, balıkçılar ve vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Jeomanyetik Fırtınalar Kuzey Işıklarını Etkiledi

Türkiye Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre, kuzey ışıklarının orta enlemlerde de gözlemlenmesi, güneşte meydana gelen hızlı koronal kütle atımı nedeniyle oluşan jeomanyetik fırtınalardan kaynaklandı. 8 Ekim'de gerçekleşen bu olay, saatte 2,5 milyon kilometre hıza ulaşan plazma bulutlarının 10 Ekim'de dünyaya ulaşmasıyla G4 seviyesinde bir jeomanyetik fırtınaya neden oldu.

G4 Seviyesindeki Fırtınanın Etkileri

Jeomanyetik fırtınanın G4 seviyesinde olması, kuzey enlemlerinde görülen kuzey ışıklarının orta enlemlerde, yani Türkiye gibi daha güneydeki bölgelerde de gözlemlenmesine neden oldu. Türkiye saati ile 14.15'te dünyaya ulaşan bu olay, gökyüzünde olağanüstü manzaralar oluşturdu.

Bu tür doğa olayları, nadir de olsa uygun koşullarda orta enlemlerden de izlenebiliyor ve gökyüzü meraklılarına unutulmaz anlar yaşatıyor.

Kaynak: dha