YAŞAM

Türkiye'de Korunan Deniz Kaplumbağaları

Özel Çevre Koruma Bölgelerinde bulunan 5 kumsalda, 4 bin 488 yuvadan 169 bin 972 deniz kaplumbağası denizle buluştu. Bu, son yılların en yüksek yavru sayısı.

Abone Ol

Deniz kaplumbağalarının yaşam yolculuğu başladı! 169 bin 972 yavru denizle buluştu. 🐢 Türkiye'nin koruma çalışmaları sayesinde bu yıl rekor sayıya ulaşıldı! 🌊 #CarettaCaretta #ÇevreKoruma

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgeleri sınırları içindeki 5 kumsalda bulunan 4 bin 488 deniz kaplumbağası yuvasından 169 bin 972 yavrunun denizle buluştuğunu duyurdu. Yavru deniz kaplumbağalarının bu kumsallardan denize ulaşması, Türkiye'nin nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarını koruma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.


21 Kumsal Koruma Altında

Deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı 21 kumsalın koruma altında olduğu Türkiye'de, Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek, Patara, Belek ve Göksu Deltası gibi önemli alanlar bakanlığın denetiminde bulunuyor. Özellikle Göksu Deltası, Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türleri için Akdeniz’in en büyük yuvalanma alanlarından biri olarak biliniyor.


Son Yılların En Yüksek Yavru Sayısı

ÖÇK Bölgeleri Daire Başkanı Mustafa Uzun, bu yıl denize ulaşan kaplumbağa sayısının son yılların en yüksek rakamı olduğunu belirtti:
"Bu yıl 5 Özel Çevre Koruma Bölgemizde 4 bin 888 yuva tespit ettik. 2 Eylül itibarıyla bu yuvalardan 169 bin 972 deniz kaplumbağası denize kavuştu."

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Mustafa Korkmaz ise projenin Türkiye'deki en uzun soluklu koruma çalışması olduğunu vurguladı:
"Bu, bilim camiası ve ülkemiz için çok değerli bir çalışma."


Bakan Kurum'dan Videolu Paylaşım

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabında Göksu Deltası’ndaki kaplumbağa yavrularının yuvalarından çıkış anlarını paylaştı.
Bakan Kurum, videoya, "Koruduk, gün gün takip ettik, şimdi güvenle uğurluyoruz. Akdeniz'in minik sakinlerinin yaşam yolculuğu başladı." ifadesini ekledi.