Trafikte seyreden sürücüler için en önemli kurallardan birisi sürücünün otomobile olan hakimiyetidir. Kullandığınız otomobilin hakimiyetini en iyi şekilde sağlamanın yollarından birisi de şüphesiz doğru direksiyon tutuşudur.

Şoför koltuğuna doğru bir şekilde yerleşen sürücü, hem araca hem de yola hakim olmalıdır. Araçta doğru bir oturuş ve doğru bir direksiyon tutuşu ile görüş açısı ve manevra kabiliyetini de artırmış olursunuz. Doğru oturuş ve direksiyonu doğru tutuş; güvenli bir yolculuğun anahtarlarıdır. Birçok kaza yanlış direksiyon tutuşu nedeniyle gerçekleşir.

Doğru ve güvenli seyahat için aracın koltuğunda doğru oturmanız, direksiyona tam anlamıyla hakim olmanız hayati önem taşır. Sürücü, sürücü koltuğundaki oturuş pozisyonunun ve direksiyon tutuşunun doğruluğu ile aracına kolayca hükmedebilir. Bu da sizin trafikteki güvenliğinizi artırır.

Bildiğimiz gibi her sürücünün direksiyonu tutuş biçimi farklı, peki hangisi doğru pozisyon?

Doğru Tutuş (2)

§  Direksiyon tutuş pozisyonu ayarlanırken, direksiyon analog bir saat olarak düşünülmeli ve tutuş pozisyonu buna göre ayarlanmalıdır.

§  Araca binildiğinde tarfiğe çıkmadan önce koltuğun ileri ve geri hareket ettirilmesi ile bacakların debriyaj, fren ve gaz pedallarına olan pozisyonu ayarlanmalıdır.

§  Direksiyon simidini ve sürücü koltuğunuzu hiçbir zaman sürüş anında ayarlamamalısınız: Araca bindiğinizde ya da araç dururken ayarlamalısınız. Direksiyon simidi, aracınızın model ve özelliklerine göre dikey ya da teleskobik yönde ayarlanabilir. Her şeyden önce sürücü koltuğunuzu ayarlamalısınız, sonra genellikle direksiyonun altında bulunan kolu çekerek istenilen konuma getirebilirsiniz: Kolu kullanabileceğiniz gibi eski konumuna gelene kadar
kontrol ediniz.

§  Kollarınızdan birisini direksiyonun üst kısmına uzatın: Kolunuz düz, omuz koltuğa dayanmış ve bileğiniz saat olarak düşündüğümüz direksiyonda 12 noktasına temas etmelidir.

Anadolu Isuzu, Tam Elektrikli Aracı BIG.e ile IAA Transportation Fuarı’nda Anadolu Isuzu, Tam Elektrikli Aracı BIG.e ile IAA Transportation Fuarı’nda

§  Elleriniz direksiyonda baş parmaklar üstte ve direksiyona paralel kalacak şekilde konumlanmalıdır. Doğru pozisyon alınırsa, manevra kabiliyetinde kolaylık sağlanır.

§  Direksiyonu çok sıkı ya da çok gevşek tutmamalısınız. Direksiyonu tutma şiddetinizi kendinizi deneyerek belirlemek en doğrusu olacaktır.

§  Koltuğunuz ve direksiyonunuz arasındaki mesafe uygun olmalıdır. Herkesin fiziki yapısı farklılık gösterir: Aracı kullanacak insanlar aynı boyda olsalar bile vücut farklılıklarını göz önüne alarak oturuş ve direksiyonu tutuş pozisyonlarını ayarlamalılardır.

§  İki elinizle ve doğru tekniklerle direksiyonu tutmanız size direksiyon hakimiyeti kazandırır ve trafikte oluşabilecek herhangi bir krizle başa çıkmanıza yardımcı olur. Eğer aracınız manuel şanzımana sahipse vites değiştirmek için bir süreliğine tek elinizle direksiyonu tutabilirsiniz.

Herşeye rağmen tek elle araç kullanmanın daha rahat olduğunuzu hissediyor ve düşünüyorsanız öncelikle bunun tamamen alışkanlıktan kaynaklandığını, doğru tutuş pozisyonuna alışmanız için de biraz süreye ihtiyacınızın olduğunu unutmayın.

Editör: Haber Merkezi - UK