Spor yaralanmalarında doğru müdahale ve psikolojik destek, sporcunun iyileşme sürecinde kritik rol oynuyor! Bilgi Üniversitesi uzmanlarından PRICE protokolü ve psikolojik ilk yardım hakkında önemli bilgiler! #SporYaralanmaları #İlkYardım #FizikselVePsikolojikDestek

İstanbul Bilgi Üniversitesi, her yıl eylül ayının ikinci cumartesi günü kutlanan "Dünya İlk Yardım Günü" kapsamında spor yaralanmalarındaki ilk yardımın önemine dikkat çekti. Bu yılki temanın "İlk Yardım ve Spor" olduğunu belirten üniversite, sporcuların karşılaştığı yaralanmalarda doğru müdahale ve psikolojik desteğin iyileşme sürecini hızlandırdığını vurguladı.

Fiziksel İlk Yardım: PRICE Protokolü

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Özge Çelen, spor yaralanmalarının ardından uygulanacak en yaygın fiziksel müdahale olan PRICE protokolünün önemine dikkat çekti. "Koru, Dinlenme, Buz, Kompresyon ve Yükseltme" adımlarının doğru uygulanmasının, sporcunun en kısa sürede iyileşmesine katkı sağladığını belirtti.

rof. Dr. Tevfik Özlü: Covid-19'un XEC Varyantı İçin Endişe Edilecek Durum Yok rof. Dr. Tevfik Özlü: Covid-19'un XEC Varyantı İçin Endişe Edilecek Durum Yok

Psikolojik İlk Yardımın Rolü

Bilgi Üniversitesi Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Umut Paksoy, sporcuların yaşadıkları fiziksel travmaların psikolojik etkilerine dikkat çekti. Yaralanma sonrası sporcuların performanslarını kaybetme korkusu ve duygusal zorluklar yaşayabileceğini ifade eden Paksoy, psikolojik ilk yardımın, sporcuların yeniden sahalara dönme sürecini hızlandırdığını belirtti.

Kaynak: aa